Barcelona wil met Valverde mislukt seizoen doen vergeten

Aangepast
Lionel Messi was tegen Espanyol goed voor drie goals Pro Shots

De Champions League opent vanavond meteen met een kraker van jewelste: Barcelona tegen Juventus. In Catalonië was het niet alleen qua temperatuur een hete zomer, er gebeurde veel bij Barcelona.

De twee belangrijkste veranderingen: er is een nieuwe trainer en de grootste transfer uit de geschiedenis van het voetbal vond plaats. Noem het maar niets.

Valverde

Ernesto Valverde is de nieuwe man aan het roer. De opvolger van Luis Enrique maakte vooral naam als trainer van Espanyol en Athletic Club. Als speler maakte Valverde deel uit van het Barcelona onder coach Johan Cruijff en daar legde hij ook de basis voor zijn visie als trainer. Verzorgd, naar voren gericht, voetbal is zijn handelsmerk. Het liefst met zo veel mogelijk zelf gevormde spelers.

Ousmane Dembele moet de nieuwe ster van Barcelona worden ANP

Nu is Barcelona al geen club waar het ooit rustig zal worden, maar de transferperikelen rond Neymar sloegen alles. De Braziliaan vestigde een nieuw wereldrecord met zijn transfersom van 222 miljoen euro die door Paris-Saint Germain op tafel werd gelegd. Barcelona investeerde ongeveer de helft van dat bedrag in de aankoop van Ousmane Dembelé.

Aan Valverde de taak om Dembelé in het systeem van Barcelona in te passen. Want de drie-eenheid Messi, Suarez en Neymar was de afgelopen jaren een soepel lopende doelpuntenmachine.

Mislukt seizoen

Al moet daarbij worden aangetekend dat het vorige seizoen er een was om snel te vergeten voor Barcelona. Uitgerekend de tegenstander van vanavond, Juventus, schakelde de Catalanen al in de kwartfinales van de Champions League uit. En in de competitie liep Barcelona eigenlijk het hele seizoen tevergeefs achter Real Madrid aan.

Vertwijfeling bij Lionel Messi en Luis Suárez na de Champions League-uitschakeling tegen Juventus Pro Shots

Deze competitie is Barcelona uitstekend begonnen. Drie gespeeld, drie gewonnen met de alleszeggende cijfers van negen voor en nul tegen. Afgelopen zaterdag werd stadgenoot Espanyol met 5-0 aan de kant gezet. Lionel Messi blonk uit en maakte de eerste drie goals van de Catalanen. De Argentijn nam ook al de totale productie tegen Deportivo Alavés voor zijn rekening (0-2).

Van een grote koerswijziging lijkt in Barcelona geen sprake. Dembelé maakte tegen Espanyol zijn eerste speelminuten, hij viel halverwege in de tweede helft in. Het spel oogt zoals we dat van Barcelona gewend zijn. Aan Valverde de taak om daar dit seizoen wat prijzen aan te koppelen.