Premier Erna Solberg brengt haar stem uit EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rechts blok wint Noorse parlementsverkiezingen

De rechtse coalitie in het Noorse parlement behoudt zijn meerderheid in het parlement. De conservatieve premier Erna Solberg eiste gisteravond laat de verkiezingsoverwinning op.

Met 95 procent van de stemmen geteld komen de conservatieven, de anti-immigratiepartij Fremskrittspartiet (Vooruitgangspartij) en twee kleinere partijen samen uit op 89 van de 169 zetels in het parlement, de Storting.

Het linkse blok, geleid door de sociaaldemocraten, vist daarmee achter het net.

In aanloop naar de verkiezingen was het een nek-aan-nekrace tussen het rechtse en het linkse blok. Het is bijzonder dat rechts de meerderheid behoudt. Sinds 1985 is het niet meer voorgekomen dat een coalitie geleid door de conservatieven aan de macht blijft na de verkiezingen.

Olieprijzen

De rechtse coalitie die er sinds vier jaar zit bestaat uit de conservatieve partij van premier Erna Solberg en de rechts-populistische Fremskrittspartiet van minister van Financiën Siv Jensen. De minderheidscoalitie kreeg gedoogsteun van twee kleinere partijen.

Analisten gaven de coalitie aanvankelijk weinig kans om de rit uit te zitten. Toen twee jaar geleden de olieprijzen daalden en de werkloosheid steeg, leken die kansen alleen nog maar kleiner te worden. Maar Noorwegen kroop aan de hand van minister Jensen uit het economische dal. Dat en het vluchtelingenvraagstuk lijken de anti-immigratiepartij nu aan de overwinning te hebben geholpen.

STER reclame