Michael van der Mark in actie tijdens de WK Superbike in Assen ANP

Het klinkt als een jongensdroom: je grote idool raakt geblesseerd en jij mag hem vervangen. Het is motorcoureur Michael van der Mark overkomen. "Ik zie het meer dat ik op zijn motor rijd. Er is niemand die hem kan vervangen."

De beenbreuk die negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi anderhalve week geleden opliep tijdens een training, krijgt voor Van der Mark een droomvervolg. Van der Mark is gevraagd om Rossi te vervangen in de Grand Prix van Aragon die over twee weken wordt verreden.

Van der Mark: ik vervang Rossi niet, ik mag op zijn motor rijden

Superbike

Van der Mark: "De aanleiding is natuurlijk niet leuk, maar voor mij is het een prachtige kans. Heel apart ook. Valentino Rossi is een idool voor mij en dan mag je uitgerekend hem vervangen."

Van der Mark rijdt normaal gesproken in de WK superbike. De overstap naar de koningsklasse van de motorsport, de MotoGP, is dan ook groot. "De superbikes lijken meer op de motoren die ook op de openbare weg rijden. MotoGP-machines zijn echt gemaakt om wedstrijden te racen. Vergelijk het maar een beetje met Formule 1-auto's."

Primeur

Dan bekent Van der Mark dat hij nog nooit op een MotoGP-motor heeft gereden. "Maar het blijft een motor, dus dat moet wel gaan lukken." Van der Mark is de eerste Nederlander in de MotoGP sinds Jurgen van den Goorbergh. De Brabander reed in 2005 zijn laatste race in de belangrijkste klasse.

"Qua postuur lijk ik nogal op Rossi, dat heeft in mijn voordeel gewerkt", zegt Van der Mark. Rossi rijdt voor het Yamaha-team. Teambaas Lin Jarvis is blij met de Nederlandse vervanging. "Het is nooit makkelijk om een coureur te vervangen, en zeker niet als het Valentino Rossi is. We hebben er alle vertrouwen in dat Michael het goed gaat doen", aldus Jarvis.

STER reclame