Koops na Winterspelen weg bij schaatsbond

Aangepast
Arie Koops bij de Spelen van 2014 in Sotsji, met Lotte van Beek en Marrit Leenstra Pro Shots

Arie Koops stopt na de Olympische Spelen van volgend jaar in Pyeongchang als technisch directeur bij de KNSB. Hij is dan bijna twaalf jaar in dienst geweest bij de schaatsbond, waar hij in 2006 begon als manager topsport. Drie jaar later schoof hij door naar zijn huidige functie.

Koops is na de Winterspelen in Zuid-Korea toe aan iets nieuws, zo verklaart hij zijn vertrek. "Ik vind het belangrijk dat het vroeg bekend wordt gemaakt, zodat de bond in alle rust kan zoeken naar een vervanger. Ik hoop in die zoektocht te kunnen helpen en mijn opvolger van een goede overdracht te voorzien."

Koops hield de laatste jaren al rekening met een vertrek. "Allereerst is het na twaalf jaar gezond om te vertrekken. Na Sotsji liep mijn contract af. Normaal gesproken zou ik een contractverlenging voor vier jaar krijgen, maar ik heb er bewust voor gekozen om met twee jaar te verlengen. We hebben geƫvalueerd en daarna toch nog met twee jaar verlengd. Na de volgende Spelen is het mooi geweest en tijd voor iemand anders."

Succes en ruzie

Bij de vorige Spelen, die in het Russische Sotjsi, was hij ook bondscoach van de Nederlandse achtervolgingsploegen. Zowel de mannen als de vrouwen veroverden de gouden medaille.

Tijdens die Spelen ging niet alles goed. Zo stapte Jorrit Bergsma op de dag van de finale uit de achtervolgingsploeg. Hij voelde zich niet meer geaccepteerd door de ploeg. Met name de relatie met bondscoach Koops bleek niet meer te lijmen.

Bijna twee jaar later keerde Bergsma onder bondscoach Geert Kuiper pas terug. "Als Koops nog bondscoach was geweest, had ik hier niet gereden", had Bergsma gezegd. Kuiper had inmiddels Koops vervangen, omdat er kritiek was op de dubbelfunctie van Koops.