AFP
NOS NieuwsAangepast

Dodental door Irma stijgt verder, overstromingen in Florida

De orkaan Irma heeft in Cuba het leven gekost aan zeker tien mensen, meldt de Cubaanse overheid. Ook in de Verenigde Staten zijn volgens lokale media meerdere mensen om het leven gekomen vanwege orkaan Irma. Daardoor is het dodental van de orkaan volgens persbureau AP opgelopen tot 36.

Volgens Cubaanse staatsmedia vielen de meeste slachtoffers in de hoofdstad Havana. Twee mensen kwamen in de hoofdstad Havana om toen een balkon op hun bus terecht kwam. Twee anderen werden bedolven onder een dak, drie mensen door het puin van een ingestort gebouw.

Volgens AP is in Florida zeker een persoon om het leven gekomen door orkaan Irma. Dat gebeurde toen hij of zij in de auto zat.

Tropische storm

Irma is vannacht in afgezwakte vorm over de dichtbevolkte regio rond de stad Tampa getrokken, aan de westkust van Florida. Toen was er nog sprake van een orkaan van categorie 1. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Irma nu geen orkaan meer, maar een tropische storm. De windstoten bereiken alsnog snelheden tot 110 kilometer per uur.

De overlast van de storm is nog lang niet voorbij. Irma veroorzaakt zware overstromingen in Florida, onder meer in de stad Jacksonville. Daar werden bijna 50 mensen uit hun huis gered door de autoriteiten. Een onbekend aantal mensen zit nog vast in hun huis. Zo'n vijfhonderd woningen zijn getroffen door de overstromingen.

De Amerikaanse meteorologische dienst zegt dat de overstromingen records verbreken, erger nog dan in 1965 tijdens orkaan Dora.

Tientallen miljarden schade

Irma leidde vannacht tot veel overlast in het zuidwesten van Florida. Door de harde wind zijn veel elektriciteitspalen omgewaaid. Daardoor zitten 7,2 miljoen huizen en bedrijven zonder stroom, het grootste deel daarvan in Florida. De vliegvelden van de steden Tampa, Orlando en Miami zijn dicht. Sinds zaterdag zijn al 9000 vluchten in de VS geschrapt.

Het bedrijf AIR, dat werkt in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, denkt dat Irma alleen al in Florida tussen de twintig en veertig miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl