De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov
NOS NieuwsAangepast

Rusland: 155 Amerikaanse diplomaten moeten eigenlijk vertrekken

Moskou wil dat er "volledige pariteit" is tussen de Russische diplomatieke missie en die van de VS, met andere woorden dat beide landen wederzijds evenveel diplomatieke medewerkers hebben. Daarom zouden er nog eens 155 Amerikaanse diplomaten uit Rusland moeten vertrekken, zegt minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Hoewel de VS en Rusland nu allebei 455 diplomaten gestationeerd hebben bij elkaar, zegt Lavrov dat 155 Russen eigenlijk voor de VN in New York werken en de werkelijke omvang van de Russische missie dus maar 300 man is. Lavrov wil dat verschil nu rechttrekken.

In juli stuurde president Poetin al 755 medewerkers van de Amerikaanse missie naar huis, 60 procent van het personeelsbestand. Hij deed dat in reactie op het besluit van de VS om 35 Russische diplomaten en hun families het land uit te zetten. Zij werden verdacht van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

San Francisco

Deze maand lieten de Amerikanen het Russische consulaat in San Francisco sluiten. Dat gebeurde omdat de Russen een consulaat meer hadden dan de Amerikanen. Lavrov zegt nu dat de Amerikanen, als ze volledige gelijkheid in de omvang van diplomatieke missies inderdaad zo belangrijk vinden, hun aantal diplomaten zouden moeten bijstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl