Aanhangers van de Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Duits stel in Turkije opgepakt, Berlijn gispt willekeur

In Turkije is opnieuw een Duits echtpaar van Turkse afkomst opgepakt, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn bekendgemaakt. De arrestatie, ditmaal in Istanbul, is niet bevestigd door Turkije.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is een van de twee inmiddels weer op vrije voeten, zij het met een uitreisverbod. Hij voegde eraan toe dat iedere Duitser die naar Turkije reist, zich moet bedenken wat er in dat land kan gebeuren. "Dit kan iedereen overkomen, dat is de treurige realiteit", zei hij.

Antalya

Eind augustus werd ook een Duits-Turks echtpaar opgepakt, op de luchthaven van de zuidelijke stad Antalya. De twee worden ervan verdacht banden te hebben met Fethullah Gülen. De Turkse president Erdogan ziet zijn grote opponent Gülen als de aanstichter van de mislukte coup van vorig jaar.

Dit stel is inmiddels weer vrijgelaten. De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudner en journalist Mesale Tolu zitten al maanden vast in Turkse gevangenissen.

Reisadvies

Het ministerie in Berlijn wil nog niet zover gaan om een negatief reisadvies voor Turkije af te geven, omdat zo'n advies niet "misbruikt mag worden voor politieke doelen". Voor de toekomst wil de woordvoerder niet uitsluiten dat zo'n negatief advies er toch komt.

Turkije waarschuwde zaterdag Turken die naar Duitsland willen reizen, krijgen het advies "voorzichtig" te zijn. Bondskanselier Merkel reageerde daarop met de woorden: "Elke Turkse staatsburger kan naar ons toe reizen." Haar rechterhand Peter Altmaier sprak van een "slechte grap" van Ankara.

De verstandhouding tussen de twee landen is op een dieptepunt beland. Duitse bewindslieden zijn kritisch over de harde hand waarmee President Erdogan zijn land bestuurt en de oppositie laat oppakken. En Turkije neemt het Duitsland kwalijk dat Turkse officiers die na de mislukte coup niet meer wilden terugkeren naar Turkije, politiek asiel hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl