NOS NieuwsAangepast

Opnieuw privacyboete Facebook in EU, dit keer 1,2 miljoen euro

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd heeft een Europese privacywaakhond Facebook een boete opgelegd. Dit keer is het Spanje, dat 1,2 miljoen euro van het sociale netwerk wil. De boete is acht keer zo hoog als die van de Franse waakhond.

Volgens de Spaanse privacywaakhond schendt Facebook meerdere regels. In totaal stelt de Spaanse waakhond dat er drie overtredingen zijn: twee serieuze, beiden 300.000 euro, en een zeer serieuze van 600.000 euro.

Persoonlijke informatie

Allereerst vindt de organisatie dat Facebook gebruikers onvoldoende informeert over het gebruik van gegevens die iets zeggen over de ideologie, sekse, levensovertuiging en persoonlijke smaken. Facebook ontbeert daarom volgens de privacywaakhond toestemming van gebruikers die ondubbelzinnig is, specifiek en geïnformeerd is. Dit zijn juridische randvoorwaarden.

Daarbij benadrukt de autoriteit dat Facebook in het bijzonder ook zogenoemde beschermde gegevens gebruikt, onder meer voor publiciteitsdoeleinden. Dit is volgens de waakhond een zeer ernstige overtreding.

Verwijderen

Verder concludeert de waakhond dat gegevens van gebruikers "die geen doel meer dienen" niet voldoende worden verwijderd, ook niet als gebruikers daar specifiek om vragen. Facebook zou de informatie tot zeventien maanden bewaren via een cookie (dit zijn kleine bestandjes op de computer van de gebruiker met informatie over het surfgedrag). "Hierdoor is de informatie dus niet verwijderd en dat is een serieuze overtreding."

Daarnaast worden gebruikers volgens de Spaanse waakhond niet geïnformeerd dat data over hen worden verzameld via onder meer cookies op niet-Facebook-sites die een Like-knop bevatten. Dezelfde situatie doet zich voor, zegt de organisatie, op het moment dat een niet-Facebook-gebruiker op de site uitkomt.

De waakhond vindt daarnaast dat Facebook privacybeleid onduidelijke en generieke termen bevat en dat er te veel links in staan. Ook zou het platform onvolledig zijn in zijn uitleg, waardoor een gemiddelde gebruiker niet goed weet welke gegevens er verzameld worden en voor welk doel.

Facebook in beroep

Facebook zegt in een reactie "het, met alle respect, oneens te zijn met de bevindingen". Het bedrijf stelt dat gebruikers zelf bepalen welke informatie ze op Facebook zetten en dat het bedrijf gegevens over levensovertuiging niet gebruikt in advertenties. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan tegen de boete.

Nederland doet, net als een aantal andere landen, nog altijd onderzoek naar het privacybeleid van Facebook. De Autoriteit Persoonsgegevens concludeerde in mei van dit jaar al wel dat het bedrijf in strijd handelt met de Nederlandse wet, maar verbond daar toen geen boete aan. Een woordvoerder zegt vandaag dat er nog niks is gewijzigd aan die situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl