De verdachte tijdens het proces Hollandse Hoogte

De asielzoeker die ervan werd verdacht dat hij vorig jaar in Freiburg een 19-jarige studente heeft verkracht en vermoord, heeft beide feiten bekend. Nadat vorig jaar duidelijk was geworden dat een vluchteling werd verdacht van de moord op de geneeskundestudente, laaide het vluchtelingendebat hoog op in Duitsland.

De man, Hussein K., las bij de behandeling huilend voor hoe hij de vrouw, Maria Ladenburger, heeft verkracht en verdronken. Hij vertelde hoe hij dronken en stoned de studente 's nachts op de fiets was tegengekomen en haar vervolgens van haar fiets heeft getrapt. Toen ze huilend op de grond lag, heeft hij haar verstikt met haar sjaal, waarop ze bewusteloos raakte.

Daarop heeft hij de bewusteloze Ladenburger naar het water gesleept, waar hij heeft geprobeerd om seks met haar te hebben. Naar eigen zeggen dacht hij dat ze dood was, maar hij zei tegen de rechter dat hem dat op dat moment niet uitmaakte. Vervolgens is hij gevlucht. Uiteindelijk kon de politie hem arresteren nadat een geblondeerde haar op het slachtoffer was gevonden.

Onduidelijkheid over identiteit

K. vertelde de rechter dat hij 's nachts nachtmerries heeft over wat hij heeft gedaan. Hij bood de familie zijn excuus aan en zei dat hij wilde dat hij het ongedaan kon maken. Hij zegt dat hij een week voor de moord heeft geprobeerd zelfmoord te plegen met slaappillen.

Over zijn identiteit is veel onduidelijk. De man heeft zich in 2015 als 16-jarige alleen reizende asielzoeker laten registreren in Duitsland. Als dat klopt, was hij dus minderjarig toen hij vorig jaar de moord beging. Het OM twijfelt eraan of hij inderdaad minderjarig was toen hij geregistreerd werd. Uit medisch onderzoek zou blijken dat hij minstens 19 en mogelijk 22 jaar oud zou zijn.

Ook is niet bekend of hij wel echt uit Afghanistan is gevlucht. Het OM houdt er rekening mee dat hij eigenlijk uit Iran komt.

Poging tot moord in Griekenland

Voordat K. naar Duitsland vluchtte, woonde hij in Griekenland. Daar werd hij veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor beroving en poging tot moord op een jonge vrouw op het Griekse eiland Corfu. Bij de beroving duwde hij haar van een rots. Hij mocht de gevangenis na twee jaar verlaten en kon zo naar Duitsland reizen.

STER reclame