Kippenboerderij
NOS NieuwsAangepast

De haan als burger in de winkel

Zo'n 24.000 hanen worden op dit moment bij Kipster in Venray opgefokt voor het vlees. Deze week al gaan de eerste hanen, zestien weken oud, naar de slacht. Eind oktober liggen er dan haanburgers in de schappen van een supermarkt.

Dat is uniek, want hanen werden tot nu toe gezien als economisch waardeloos. "Een afvalproduct van de eierindustrie," zegt Ruud Zanders, een van de vier oprichters van Kipster. Met hun bedrijf richten ze zich op dier- en milieuvriendelijke methoden voor die eierindustrie.

Eendagskuikens

"Jaarlijks worden 45 miljoen haantjes als eendagskuiken vergast, in heel Europa zijn dat er 350 miljoen," zegt Zanders. "En dan doet Nederland het vergeleken bij Europa niet eens slecht, omdat die kuikens in diervoer verdwijnen. In Europa is de helft van het aantal kuikens gewoon afval. Maar het is natuurlijk goed vlees."

Daar lag de voedingsbodem voor het initiatief van Kipster. "Waarom zou je iets vernietigen als het goed vlees is?" Het bedrijf sloot een deal van vijf jaar met supermarkt Lidl. Eind oktober liggen daar de haanburgers in de schappen.

Steviger dan kip

Die vleesvorm, een burger, is bewust gekozen. "Een burger is makkelijk te bereiden. Dat is lastiger met hanenvlees zelf, dat heeft een andere bereidingswijze dan de hen. Het vlees is steviger omdat er meer spiermassa aan zit en dan luistert de bereidingstijd nogal nauw. Bereid het net iets te lang en het vlees wordt taai."

Het initiatief van Kipster lijkt nieuw, maar vroeger was het eten van hanen heel normaal. "Tot in de jaren 60 kon je pas met tien weken zien of je te maken had met een hen of een haan, omdat er een kam op kwam. Maar in die tijd is een methode ontdekt waarmee je bij eendagskuikens al kan zien welk geslacht ze hebben", legt Zanders uit. "Vanaf dat moment werd het interessant om te gaan fokken op kippen die zoveel mogelijk eieren leggen, of zoveel mogelijk vlees kunnen geven."

Zanders en zijn compagnons hopen op termijn in binnen- en buitenland nog meer milieu- en diervriendelijke kippenbedrijven te kunnen openen. Al heeft hij daarbij niet de illusie dat het vergassen van mannetjeskuikens daarmee voorgoed verleden tijd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl