Nadal trots op zestiende grandslamtitel in 'zo'n bijzonder tijdperk'

Aangepast
AFP

Door zijn grandslamzege in New York staat de teller van Rafael Nadal inmiddels op zestien. Alleen Roger Federer moet hij nog voor zich dulden: hij was negentien keer de beste op een grandslamtoernooi. De Zwitser is echter vijf jaar ouder, dus er liggen kansen voor de Spanjaard om het record te verbreken.

"Onze rivaliteit is belangrijk geweest voor onze sport, vind ik", zei Nadal na zijn zege op Kevin Anderson in de US Open-finale. "We hebben veel mensen bereikt. Door onze verschillende speelstijlen, verschillende karakters en omdat we vaak om de grootste prijzen streden."

Nadal nog altijd vol passie

Vorig jaar kampten Nadal en Federer met blessures en moesten ze afhaken bij de absolute top. Dit jaar verdeelden de routiniers (Nadal is 31 en Federer 36) alle vier de grandslamtitels onder elkaar. De Spanjaard won naast de US Open ook Roland Garros en Federer Wimbledon en de Australian Open.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Nadal: dit hadden Federer en ik nooit gedacht

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Nadal wint US Open en zestiende grandslamtitel

"Het was negen maanden geleden niet voor te stellen dat we allebei nu twee grandslamtitels rijker zouden zijn", aldus Nadal. "Iedere ochtend word ik wakker met de passie om mezelf te verbeteren en de baan op te gaan. Dat is waarschijnlijk waarom ik het nog zo goed kan doen."

Vergeet Djokovic niet

Federer is natuurlijk niet Nadals enige rivaal. "Ik voel me gezegend dat ik onderdeel uitmaak van die rivaliteit, maar het is ook zo dat ik nóg vaker tegen Novak Djokovic heb gespeeld in belangrijke wedstrijden."

Sinds 2005 hebben Nadal, Federer en Djokovic 43 van de 52 grandslamtoernooien gewonnen. "Ik prijs me gelukkig dat ik in een tijdperk mag spelen waarin drie spelers negentien, zestien en twaalf grandslamtitels pakken. Dat is best veel, toch?"

NOS

"Met z'n drieën zijn wij een aanzienlijk deel van de geschiedenis van onze sport", ging de Spanjaard verder. "Het was voor iedereen extra moeilijk om in ons tijdperk titels te pakken. Dat is ergens jammer, maar ik geniet er ook van."

Durven dromen

Nadal staat in onderlinge ontmoetingen 23-14 voor tegen Federer en 24-26 achter tegen Djokovic. "Ik denk dat niemand zo vaak tegen elkaar hebben gespeeld als Roger, Novak en ik, omdat we al zo lang om de prijzen spelen bij de grote evenementen."

"We hebben meer gewonnen dan we ooit durfden te dromen", sloot Nadal af. "We voelen ons gezegend met de dingen die ons zijn overkomen."

Zevenvoudig grandslamkampioen Mats Wilander, tegenwoordig analist op televisie, denkt dat Nadal een goede kans maakt om Federers negentien grandslamtitels te overtreffen. "Hij gaat Roland Garros zeker nog twee keer winnen en dan is hij er al bijna. Kan Federer op z'n 37ste nog meer winnen? Ik weet het niet. Nadal is volgens mij hongeriger en natuurlijk jonger. Mensen die zeggen dat hij zichzelf fysiek opblaast, die hebben het mis."

STER Reclame