EPA

De orkaan Irma is in afgezwakte vorm over de dichtbevolkte regio rond Tampa aan de westkust van Florida getrokken. De kracht van de orkaan is afgezwakt naar categorie 1. Het oog van de orkaan bleef oostelijk van Tampa, waardoor de schade in het stedelijk gebied waarschijnlijk minder groot is dan werd gevreesd.

Nu de orkaan noordwaarts naar het binnenland wegtrekt, wordt er in het kustgebied gewaarschuwd voor een stormvloed als gevolg van de kerende wind.

De orkaan, toen nog kracht 4, veroorzaakte vannacht grote overlast in het zuidwesten van Florida. Zo'n 3,4 miljoen huishoudens hebben geen stroom meer. De vliegvelden van Tampa, Orlando en Miami zijn gesloten. Zo'n 160.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in hoger gelegen veilige plekken, om het verloop van de storm af te wachten.

De bewoners in dit gebied worden door de regionale autoriteiten gewaarschuwd via de televisie, de radio, Twitter en sms, maar die berichtgeving ondervindt hinder van de stroomstoring.

Vandaag werken 17.000 elektriciens en andere reparateurs in Florida aan het herstel van de omgevallen elektriciteitsmasten en andere schade aan het stroomnet. Gisteren werden al 300 verpleegkundigen en artsen ingevlogen om stormslachtoffers rondom Orlando bij te staan.

In Miami, aan de oostkust, staan delen van de stad onder water. In deze stad en ook in Fort Lauderdale heeft de politie een aantal mensen opgepakt vanwege inbraken en plundering. In Miami geldt een avondklok, die pas wordt opgeheven als het weer veilig is om de straat op te gaan.

Kwetsbaar

Steden langs westelijke Tampa Bay zoals St. Petersburg en Tampa zijn erg kwetsbaar voor orkanen, omdat ze laag liggen en vrijwel onbeschermd zijn tegen het water. Het overstromingsgevaar is groot, aldus correspondent Arjen van der Horst vanuit St. Petersburg. "Er zijn geen dijken hier, geen waterkeringen. Dus als hier een stormvloed is, dan rolt het zo je huis binnen."

Het oog van de orkaan is rond 07.00 uur (Nederlandse tijd) ten oosten van St. Petersburg getrokken. Het is nu veel rustiger in de stad, aldus Van der Horst, maar er wordt nog gewaarschuwd "voor tornado's en voor plotselinge overstromingen want later vandaag wordt er nog steeds heel veel neerslag verwacht. En ze zijn hier bang voor een stormvloed die de kust zal raken."

Irma komt aan land in Florida

De autoriteiten in Florida zeiden afgelopen nacht dat er nog geen "catastrofale schade" bij hen is gemeld. Maar het coördinatiecentrum voor noodhulp benadrukt dat er geen totaalbeeld is van de schade.

Voordat Irma bij Florida aan land kwam, richtte de orkaan een ravage aan in het Caribisch gebied. Daarbij vielen zeker 24 doden. Op de Amerikaanse Key-eilanden zullen bij daglicht alle huizen worden gecheckt op mogelijke slachtoffers.

Grote ramp

President Trump heeft het natuurgeweld van Irma officieel als grote ramp betiteld. Daardoor kan Florida beschikken over extra federale hulpgelden om de schade te repareren.

Meteorologen melden dat Irma na Tampa meer landinwaarts over Florida naar het noorden trekt, in de richting van Georgia en Alabama.

STER reclame