De skyline van Tampa, de dag voordat orkaan Irma de stad bereikt
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders in Florida: nu orkaan Irma nadert, wordt het spannend

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

Veel huizen zijn dichtgetimmerd, de straten zijn opgeruimd en alle auto's staan binnen. De inwoners van steden in de Amerikaanse staat Florida zijn voorbereid op orkaan Irma, die over de westkust van de Verenigde Staten raast.

De Nederlandse Mieke Caris woont in het noorden van Tampa, in een van de stadsdelen die niet zijn geëvacueerd. Samen met buurtbewoners is ze al bijna drie dagen bezig met de voorbereidingen op de storm.

Nu die snel dichterbij komt, wordt het steeds spannender, vertelt ze. "We wonen hier nu 12 jaar. We hebben wel waarschuwingen voor orkanen gehad en noodweer meegemaakt, maar zoiets als dit is hier al heel lang niet gebeurd."

De Nederlander Joe Welling maakte wel eerder een orkaan mee. Hij woont in Naples, dat zuidelijker ligt dan Tampa. Irma dreigt er rond 17.00 uur lokale tijd aan te komen. "Veel mensen uit de buurt zijn vertrokken, maar wij blijven hier vanwege onze huisdieren."

"Ik ben niet bang voor de storm", vertelt Welling. "Ons ramen zijn orkaan-proof en ons huis is stevig genoeg. Maar de metershoge vloedgolven die de storm zouden kunnen volgen, zijn wel beangstigend."

Ook de baai van Tampa zou overspoeld kunnen worden in de nasleep van de orkaan. Mede daarom wilde Caris de stad verlaten, maar dat kon niet meer. Bij veel benzinestations is de brandstof op en vrijwel alle vluchten zijn volgeboekt door mensen uit geëvacueerde gebieden.

De baan die de orkaan Irma waarschijnlijk aflegt

Ook Glenn de Rooij lukt het niet een vlucht te krijgen vanuit Florida. Hij is op reis in het zuiden van de VS en was enkele dagen geleden onderweg naar de Florida Keys. Toen de eilanden werden geëvacueerd, vertrok hij naar Tampa, dat veilig leek te zijn.

De orkaan veranderde echter van koers en stevende op Tampa af, waarna de Nederlander besloot om naar Atalanta te reizen. Maar nu is ook voor die stad voor het eerst in de geschiedenis een waarschuwing afgegeven voor een tropische storm. Wat De Rooij gaat doen, weet hij nog niet. "Onze vluchten worden iedere keer uitgesteld, dus we wachten af."

Misschien vertrekken we toch nog naar een noodopvang in de lokale universiteit.

Mieke Caris, vanuit Tampa

Voor Caris zit er ook niets anders op dan afwachten. Ze heeft samen met haar man alle belangrijke spullen ingepakt en voedsel en water ingeslagen. Als de orkaan de stad bereikt, is het stel van plan te schuilen in een speciale ruimte in het huis. Als de ramen kapotgaan door de wind, zitten ze daar veilig. "Maar misschien vertrekken we toch nog naar een noodopvang in de lokale universiteit."

De verwachting is dat Irma vannacht, lokale tijd, aankomt in Tampa. Dan worden er windsnelheden verwacht tot zo'n 180 kilometer per uur. Caris: "We hopen maar dat het allemaal meevalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl