NOS WielrennenAangepast

Boom stelt in slotrit winst in Groot-Brittannië veilig

Boom wint Ronde van Groot-Brittannië

Lars Boom heeft voor de tweede keer de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Lotto-Jumbo-coureur sloeg in de achtste en laatste rit, gewonnen door Edvald Boasson Hagen, alle aanvallen op zijn leiderstrui af.

Boom startte zondag met een voorsprong van acht seconden op zijn naaste belager Stefan Küng en wist de Zwitser in de laatste etappe van het lijf te houden.

Ritwinnaar Hagen kwam in de slotrit naar Cardiff over 180 kilometer nog dicht in de buurt van Boom, maar de Noor kwam uiteindelijk acht seconden tekort om de eindoverwinning op te eisen. Hij eindigde als tweede in het klassement, nog net voor Küng.

'Dit is een grote overwinning'

Boom had het niet makkelijk in de slotetappe. "Er was er al heel vroeg een bonificatiesprint, waar ik nog wat seconden verloor. Gedurende de rit werden de benen wel weer wat beter en kon ik nog twee keer tweede worden in een bonificatiesprint", vertelt de renner na afloop van de koers.

Hagen sprong met nog drie kilometer te gaan weg en sloeg bijna een dubbelslag. "Hij was nog wel een risico in de finale, maar gelukkig zaten we op de streep weer in zijn wiel."

Lars Boom en Dylan Groenewegen

Boom veroverde in Groot-Brittannië de leiderstrui na zijn overwinning in de vijfde rit, een individuele tijdrit. Met een marge van slechts acht seconden en nog drie ritten te gaan, met daarin bonificaties onderweg en aan de streep, was het hard werken voor de ploeg van Lotto-Jumbo, erkent Boom.

"Ik heb dit niet alleen gedaan. De ploeg heeft deze week heel hard gewerkt om mij aan de leiding te houden en veilig aan de streep te krijgen."

"Ik ben hier heel blij mee", vervolgt de renner, die de etappekoers zes jaar geleden voor het eerst won. "Als ik naar het deelnemersveld kijk, is dit gewoon een heel grote overwinning."

Boom hoopt op slecht weer bij WK

Het slechte weer in de slotetappe beviel Boom ook wel, net als toen hij in 2014 een Tour-etappe won en het met bakken uit de lucht kwam. "Ik vind het weer in Groot-Brittannië nooit zo erg. Ik houd er wel van."

Na een moeilijk voorjaar heeft Boom nu het gevoel dat hij weer op zijn oude niveau zit. "Met de WK voor de deur is het fijn dat ik de goede vorm te pakken heb."

Over twee weken is de wegwedstrijd op de WK wielrennen in het Noorse Bergen. "Daar is het 90% van het jaar slecht weer, dus dat zou mooi zijn. Ik wil daar heel graag de finale rijden. We hebben een goede ploeg, dus ik ga er zeker met ambitie naartoe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl