Een verwoeste straat op Cuba
NOS NieuwsAangepast

Hekken waaiden 'als velletjes papier' door de straten op Cuba

Ook op Cuba heeft orkaan Irma een ravage aangericht. Het is de eerste keer sinds 1924 dat een orkaan van de vijfde en zwaarste categorie over het land raast. Gaandeweg zwakte de kracht af tot de derde categorie, maar de windstoten waren nog zwaar genoeg om de daken van huizen te trekken en zeker 39 gebouwen in te laten storten. Of er doden zijn gevallen, is ook nog niet bekend.

"Ik vond het angstaanjagend. Ik werd rond een uur of twee wakker en toen ging het ontzettend tekeer", zegt de Nederlandse journalist Huib Afman, die in Havana is. "Ik dacht echt dat de luiken voor mijn ramen het zouden gaan begeven." Toen de orkaan het eiland op kwam, werden windsnelheden gemeten tot wel 200 kilometer per uur. Eenmaal in Havana was dat ongeveer 170 kilometer per uur.

Op meerdere plekken op het eiland is de stroom vannacht uitgevallen en nog niet hersteld. President Raúl Castro heeft bekendgemaakt dat het elektriciteitsnetwerk in het land zwaar is beschadigd door Irma. Ook de betaalautomaten werken niet meer op veel plekken, waaronder in Havana.

Weinig informatie

Inmiddels, ruim zeven uur na de klapperende luiken hem voor het eerst wekten, kan Afman weer de straat op, waar hij door puin omringde dichtgetimmerde huizen aantreft. "In het centrum, waar restauratiewerkzaamheden waren, liggen hekwerken die als velletjes papier door de straten zijn geblazen." Verder komt hij vooral veel kapot gewaaide zonweringen, glas en omgewaaide bomen tegen.

  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • EPA
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water

"En op straat zie je veel mensen die aan het hozen zijn, omdat veel plekken blank staan", zegt Afman. Het rioolwater in Havana is omhoog gekomen en de autoriteiten adviseren mensen ook om niet naar buiten te gaan. Mogelijk duren de overstromingen nog tot maandag.

Omdat het internet erg traag is op de plekken waar nog verbinding gemaakt kan worden, komt er maar mondjesmaat informatie door over de schade. Afman moet een eindje lopen voor hij kan bellen, omdat een zendmast in de buurt van zijn hotel is omgewaaid. Verder is hij voor de informatievoorziening geheel afhankelijk van de staatstelevisie, waar hij naar eigen zeggen niet veel wijzer van wordt.

Alarmcentrale

Reisorganisatie TUI had vandaag een vlucht gepland naar Cuba, maar die gaat niet door. De luchthaven Varadero is nog gesloten.

Afman heeft nog geen contact gehad met de alarmcentrale van zijn verzekeraar. Allianz Global Assistance, dat in Nederland contact heeft met alle alarmcentrales, meldt dat er nog geen meldingen zijn van Nederlanders die op Cuba om hulp hebben gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl