Jeffrey Herlings Pro Shots

Jeffrey Herlings heeft bij de Grand Prix van Nederland op het tijdelijke zandcircuit in Assen zowel de eerste als tweede manche in de MXGP gewonnen. De Brabantse motocrosser pakte daarmee zijn vijfde GP-zege van het seizoen, maar hij kon niet voorkomen dat de Italiaan Antonio Cairoli de wereldtitel greep.

Cairoli pakte in de eerste manche meteen de leiding, in de wetenschap dat een plek in de top-16 al voldoende zou zijn om het kampioenschap veilig te stellen.

Herlings kwam minder voortvarend achter het starthek vandaan en moest zich vanaf de achtste plaats een weg naar voren banen. De nummer twee in de WK-stand slaagde daar glansrijk in: nog voor de helft van de race voltooid was, had hij koploper Cairoli al in het vizier.

Eerzuchtig

Maar daar liet de eerzuchtige Brabander het niet bij. De winnaar van drie van de afgelopen vier GP's passeerde Cairoli ook op het zandcircuit in Assen, waar doorgaans alleen wegraces te zien zijn. Cairoli bleef in het spoor van Herlings, deelde nog een speldenprikje uit, maar koos vervolgens eieren voor zijn geld en nam geen grote risico's meer.

Herlings wint GP in Assen in de MXGP Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De rest van het veld - onder wie de als zesde finishende Glenn Coldenhoff - was op respectabele achterstand gezet door Herlings, die zijn debuutjaar in de MXGP met een handblessure was ingegaan. Hij had daardoor in de eerste races van het seizoen te veel punten moeten inleveren om een serieuze bedreiging voor Cairoli te kunnen vormen in de titelstrijd.

1 in plaats van 222

In de tweede manche ging Cairoli niet, zoals de rest van dit seizoen, onder nummer 222 van start, maar had hij een toepasselijke 1 op zijn motor laten monteren. Die actie wist de Italiaan niet te vertalen naar zijn positie in de race, waarin Herlings direct het initiatief nam.

De Nederlandse zandspecialist, die dinsdag zijn 23ste verjaardag viert, stond de leiding niet meer af en boekte in Assen in stijl zijn vijfde GP-zege van het seizoen. De Duitser Maximilian werd in de tweede manche op 35 seconden tweede, Cairoli ging als zesde over de finish.

Herlings: eerste GP-zege op de grote motor in eigen land, superspeciaal

Omdat de Fransman Gautier Paulin niet verder reikte dan de achtste plek, is Herlings - met alleen nog een Grand Prix in Frankrijk voor de boeg - al zeker van de tweede plaats in het eindklassement in de MXGP.

Eén minder dan Everts

Het is voor de 31-jarige Cairoli, die dit seizoen al zijn races uitreed en ook altijd in de toptien finishte, zijn tweede wereldkampioenschap in de MXGP en de negende wereldtitel op zijn palmares. Hij weet op de eeuwige ranglijst alleen de Belg Stefan Everts, die tien wereldtitels op zijn naam heeft staan, nog voor zich.

Cairoli was in 2005 en 2007 's werelds beste crosser in de MX2, won vanaf 2009 vijf keer op rij de mondiale titel in de toenmalige koningsklasse MX1 en werd in 2014 voor het eerst wereldkampioen in de MXGP, de opvolger van de MX1.

STER reclame