Kim laat zich met de leiders van het kernprogramma toejuichen
NOS NieuwsAangepast

Kim fêteert kernwetenschappers op concert en diner

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een feestje gehouden ter ere van zijn succesvolle atoomproeven. Medewerkers van het kernwapenprogramma werden getrakteerd op een concert en een diner, is te zien op beelden die het regime vrijgaf.

Kim schonk veel aandacht aan de leiders van het atoomprogramma: hij liet zich gearmd met hen toejuichen en gaf zelfs de bloemen die hem aangereikt werden door aan een van hen. Op het diner ging Kim persoonlijk enkele aanwezigen langs om met hen te klinken op het succes.

Kim Jong-un bouwt feestje

In het Volkstheater werden de aanwezigen getrakteerd op een voorstelling met een groots militair orkest en bevallige zangeressen. Tijdens de muziek werden er op een groot scherm foto's getoond van de kernwapens waaraan de afgelopen tijd is gewerkt.

Begin deze maand voerde Noord-Korea zijn zesde kernproef uit, naar eigen zeggen met een waterstofbom die klein genoeg is om op een raket geplaatst te worden. Eerder had het land al meerdere rakettesten uitgevoerd.

Kim roemde de wetenschappers om hun werk in een speech. "De recentelijke test van een waterstofbom is een grootse overwinning van het Koreaanse volk. Het heeft hun bloed gekost in een tijd waarin de broekriem moest worden aangehaald."

Op 9 september wordt jaarlijks de stichting van de Noord-Koreaanse republiek gevierd. Ter ere daarvan bracht Kim ook een bezoek aan het Kumsusanpaleis van de Zon, waar zijn vader en opa opgebaard liggen. Kim ging er ook op de foto met honderden medewerkers van het atoomprogramma.

  • AFP
    Kim geniet van de show
  • AFP
    De familiefoto voor het Paleis van de Zon
  • EPA
    Noord-Korea heeft een zesde kernproef uitgevoerd die tot een aanzienlijk zwaardere beving leidde dan eerdere tests. In een televisieverklaring beweerde het regime dat het een waterstofbom was

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl