Ricardo van Rhijn
NOS VoetbalAangepast

Van Rhijn wil bij AZ weer op topniveau komen

Ricardo van Rhijn is terug in de eredivisie. De nieuwe speler van AZ speelde twee seizoenen als rechtsback bij Ajax en droeg acht keer het shirt van Oranje, maar twee jaar geleden raakte hij op een zijspoor onder trainer Frank de Boer.

Vorig jaar zomer verkaste hij van Amsterdam naar Club Brugge. "In het begin ging het hartstikke goed", blikt Van Rhijn terug. "Ik heb tot aan de winterstop eigenlijk alles gespeeld. Maar toen heb ik een redelijk heftige knieblessure opgelopen, waardoor ik het seizoen niet kon afmaken zoals ik het wilde. Ik haalde niet het niveau van voor de winterstop."

Gekke ervaring

Reden voor Van Rhijn om terug te keren naar eigen land. "Er waren wel meer clubs die interesse hadden, zowel binnen als buiten Nederland. Maar bij AZ was het gevoel fijn. Ik ben heel blij dat ik weer dicht bij vrienden en familie ben."

17 december staat rood omcirkeld in zijn agenda. Het wordt de eerste keer dat Van Rhijn het tegen Ajax opneemt. "Het zal heel apart worden om tegen de club te spelen waarvan ik altijd het shirt heb gedragen. Dat zal een heel gekke, maar mooie ervaring zijn."

De Noor Jonas Svensson begon het seizoen als rechtsback bij de Alkmaarders en zal daar de komende weken ook blijven staan. "Laten we daar meteen duidelijk over zijn: we hebben Ricardo niet gehaald als opvolger of vervanger van Jonas. Als we over iemand tevreden zijn, is het wel over Jonas. Dus laat daar geen discussie over zijn", aldus een resolute trainer John van den Brom.

Van Rhijn zelf realiseert zich dat hij niet direct aanspraak maakt op een basisplaats. "Ik heb nog wat wedstrijdritme nodig. De afgelopen maand heb ik wel getraind, maar niet met een groep. Ik was veel binnen bezig met een personal trainer. Ik zal nog even nodig hebben voordat ik het ritme heb om mee te doen in het eerste van AZ."

Van den Brom tevreden over Van Rhijn

Toch is Van den Brom wel te spreken over de fitheid van Van Rhijn. "Hij heeft niet echt de voorbereiding gehad die we gewend zijn, maar hij houdt de trainingen makkelijk vol. Ik denk dat we redelijk snel over hem kunnen beschikken, terwijl ik in eerste instantie dacht dat het nog wel even zou duren."

September 2013: Van Rhijn probeert Neymar van de bal te houden

Van Rhijn kwam als rechtsback tot acht interlands. Bij Ajax speelde hij veel, tot Kenny Tete hem uit de basis verdrong. "Zo werkt dat in de voetballerij. Joël Veltman speelt nu op die plaats, waarschijnlijk speelt er volgend jaar weer iemand anders. Het kan met de maand of misschien wel met de week veranderen."

Toch kijkt Van Rhijn niet om in wrok. "Ik ben misschien niet weggegaan op de manier waarop ik had gehoopt, maar ik vond mijn periode bij Ajax een heel fijne. Ik heb er veel mooie momenten meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl