Klaas-Jan Huntelaar viert zijn treffer

Huntelaar leidt Ajax met fraaie hakbal naar ruime winst

In navolging van Feyenoord heeft ook Ajax een overwinning geboekt in de vierde speelronde van de eredivisie. De Amsterdammers brachten PEC Zwolle de eerste nederlaag van het seizoen toe: 3-0.

Met Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg in de basis en een systeem met vier aanvallers begon Ajax flitsend aan de wedstrijd. David Neres nam de bal fraai mee, zette voor en zag Huntelaar al in de zesde minuut prachtig achter het standbeen langs scoren.

Ajax mist reeks kansen

Hakim Ziyech, Neres en Amin Younes strooiden daarna met passjes, maar Huntelaar, Dolberg (die als aanvallende middenvelder speelde) en Matthijs de Ligt wisten het doel niet te vinden.

Klaas-Jan Huntelaar scoort met een hakbal

Vervolgens werd Ajax slordiger en moest doelman Andre Onana zelfs redding brengen bij schoten van Younes Namli en Youness Mokhtar. Waar het publiek na rust een scherp Ajax verwachtte, kwam PEC het sterkst uit de kleedkamer. Piotr Parzyszek dook plots gevaarlijk op voor Onana.

Ajax begon na rust beroerd aan het vervolg van de wedstrijd, worstelde tegen zichzelf, maar kreeg na ruim een uur toch een uitgelezen kans op de 2-0. De net ingevallen Justin Kluivert viel over de inglijdende Bram van Polen heen en arbiter Serdar Gözübüyük wees naar de stip.

Ziyech mist weer strafschop

Ziyech, die dinsdag namens Marokko een strafschop miste in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Mali, faalde opnieuw vanaf elf meter: zijn penalty werd gestopt door Diederik Boer, de voormalige reservedoelman van Ajax.

• ANP Pro Shots
    Diederik Boer en Hakim Ziyech

Vijf minuten later kon Ziyech zijn misser alweer goedmaken: hij kreeg de bal panklaar aangeleverd na een snelle aanval via Younes, Huntelaar en Kluivert. Die treffer werkte bevrijdend voor de Amsterdammers en de kansen regen zich aaneen. Vlak voor tijd knalde Huntelaar zijn tweede tegen de touwen.