Bondskanselier Merkel en president Erdogan op de G20 in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Turkije waarschuwt voor 'xenofobie en racisme' in Duitsland

Turken die in Duitsland wonen of daarnaartoe reizen moeten op hun hoede zijn voor "xenofobe en racistische" incidenten. Met die waarschuwing komt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turken komen hiermee na een Duits reisadvies, enkele dagen geleden, waarin reizigers naar Turkije werden gewezen op "willekeurige arrestaties" in dat land. Dat was tegen het zere been van Ankara.

Turkije is verder zeer geïrriteerd over uitlatingen van bondskanselier Merkel en haar sociaaldemocratische tegenstrever in de verkiezingscampagne Martin Schulz, die allebei zeggen binnenkort een eind te willen maken aan de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Branden

Volgens Turkije klinkt er in de aanloop naar de Duitse verkiezingen van 24 september steeds meer "extreem-rechtse en zelfs racistische retoriek". De kandidaten zouden op anti-Turkse leest geschoeide campagnes voeren, gericht op het voorkomen van het Turkse EU-lidmaatschap.

Ook wordt gewezen op branden "met onbekende oorzaak" in Duitse wijken waar veel immigranten wonen en de slechte behandeling van Turken op Duitse vliegvelden.

De spanningen tussen beide landen lopen steeds verder op. Turkije neemt het Duitsland kwalijk dat het politiek asiel biedt aan een aantal Turkse officieren die na de mislukte couppoging van vorige zomer de wijk namen naar Duitsland.

In Turkije zijn na de couppoging ruim 50.000 mensen vastgezet. Zo'n 150.000 mensen zijn op non-actief gesteld, onder wie oppositieleiders en journalisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl