NOS SportAangepast

US Open-finalist Anderson: nooit gedacht dat ik de top zou halen

Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Djokovic, Marin Cilic en Kei Nishikori haalden de afgelopen jaren de finale van de US Open. Nu is daar de relatief onbekende Kevin Anderson: "Ik had nooit gedacht dat het zou lukken om de top halen."

US Open-finalist Anderson: nooit gedacht dat ik de top zou halen

Met 2.03 meter, een houterige motoriek en voornamelijk knalharde slagen vanaf de baseline is de 31-jarige Zuid-Afrikaan niet bepaald een sierlijke speler te noemen. Toch is zijn spel effectief, al bleven grote resultaten jarenlang uit.

"Het was een lange en zware weg om zover te komen. Ik heb er hard voor moeten werken en dacht eerlijk gezegd dat het me nooit zou lukken om de echte top te halen. Dat het altijd zou gaan tussen die enkele tennissers die al jarenlang domineren", aldus Anderson.

De huidige nummer 31 van de wereld groeide op in Zuid-Afrika, speelde vanaf 2005 drie jaar college-tennis in Amerika en maakte in 2007 zijn debuut op de ATP-tour.

Kevin Anderson in actie tegen Pablo Carreño Busta

De Zuid-Afrikaan bleek vooral uit de voeten te kunnen op hardcourt. Van de twaalf ATP-finales die hij haalde, speelde hij er tien op zijn favoriete ondergrond. Dat leverde hem drie titels op.

Blessures

In 2015 haalde Anderson de kwartfinales van de US Open en stond hij zelfs even tiende op de wereldranglijst, maar daarna werd hij geplaagd door blessures.

Zo onderging hij vorig jaar een enkeloperatie en had hij problemen met zijn linkerknie en rechterschouder. Dit seizoen kampte hij met blessures aan zijn heup, bovenbeen en rechterelleboog.

Anderson ten koste van Carreño in eerste grandslamfinale

"Ik heb de nodige tegenslag gekend, maar heb altijd het geloof gehouden dat ik het kon. En de aanhouder wint", aldus Anderson, die zondag in de voetsporen kan treden van Johan Kriek, in 1981 op de Australian Open de laatste Zuid-Afrikaanse grandslamwinnaar.

Anderson moet dan wel winnen van Rafael Nadal, de eerste topper die hij dit toernooi tegenkomt. Mede door een flink aantal afzeggingen en enkele verrassingen was Sam Querrey (17) de hoogstgeplaatste speler die Anderson tot nu toe trof.

"Mijn grootste hoop is echter dat ik kinderen kan inspireren om ook te gaan tennissen. Ik spreek vaak op scholen, ook op mijn eigen oude school. Op die manier wil ik een impact hebben", zei Anderson, die in vier ontmoetingen met Nadal één keer een set wist te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl