NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: antirookbeleid heeft effect en leeuwenwelpjes naar buiten

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Het wereldwijde antirookbeleid heeft effect, blijkt uit een groot, gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en de Universiteit van Edinburgh.

Wereldwijd worden veel minder kinderen in ziekenhuizen opgenomen. Er zijn bijna 20 procent minder kinderen met ernstige luchtwegaandoeningen. Het aantal zware astma-aanvallen is met tien procent afgenomen en er worden minder baby's te vroeg geboren.

"Onze studie toont aan dat het rookvrijbeleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart", zei onderzoeker Jasper Been, kinderarts van het Erasmus MC.

  • EPA
    Prins William, zijn vrouw Kate en hun kinderen George en Charlotte
  • EPA
    George en Charlotte in het vliegtuig
  • EPA
    George en Charlotte

Brits babynieuws! Prins William en zijn vrouw Kate verwachten hun derde kind. Het paar heeft al een zoon, prins George van vier en een dochter, de tweejarige prinses Charlotte.

Koningin Elizabeth is zeer verheugd, laat Kensington Palace weten. De koningin heeft vijf achterkleinkinderen.

William en Kate in blijde verwachting

Gezond en bewust op scholen

Middelbare scholen maken het makkelijker voor scholieren om een gezonde en bewuste keuze te maken. Vanaf eind volgend jaar is er geen suikerhoudende frisdrank meer te koop. Frisdrankproducenten stoppen met het leveren van de ongezonde drankjes aan de scholen. De light-varianten blijven wel gewoon te koop, maar dat is veel gezonder, zeggen de producenten en voedingswetenschappers.

In plaats van suiker bevatten de light-drankjes verschillende zoetstoffen. Veel mensen denken dat voedingsstoffen niet veel beter zijn dan suikers. Voedingswetenschapper Liesbeth Smit is duidelijk: "Er is geen goed bewijs dat zoetstoffen slecht voor je zijn. Over aspartaam wordt gezegd dat het kankerverwekkend is, maar dat wordt niet ondersteund door de wetenschap. Light-drankjes zijn dus een goed alternatief."

De drieling leeuwenwelpjes gaat voor het eerst naar buiten in safaripark Beekse Bergen

In safaripark de Beekse Bergen is de pasgeboren drieling leeuwenwelpjes voor het eerst naar buiten gegaan, donderdag. "Het duurde even voordat de vrouwtjes allemaal met hun moeder mee naar buiten durfden, maar eenmaal buiten werd er enthousiast gerend en gespeeld samen", schreef het park op hun website.

Huren stijgen minder hard

De huren stijgen minder snel dan in de afgelopen jaren. Op 1 juli is de huurprijs van een woning gemiddeld met 1,6 procent verhoogd vergeleken met een jaar geleden. Dat is de laagste stijging sinds 2010.

Medewerkers van Milieudefensie doen een meting in Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat de Staat meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De Staat moet op korte termijn een plan opstellen zodat overschrijdingen van de wettelijke normen zo snel mogelijk verleden tijd zijn. Ook verbiedt de rechter de Staat om maatregelen te nemen die tot nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden.

Milieudefensie reageert opgetogen. "Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws", zegt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie.

Helemaal door het dolle

En een blije sportcommentator in Syrië. Het land mag nog steeds dromen over deelname aan het WK-voetbal en de commentator was door het dolle heen toen Syrië in blessuretijd de gelijkmaker binnenschoot tegen Iran.

Prettig weekend!

Commentator gaat uit zijn dak na gelijkmaker Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl