ANP

Nederlandse militairen helpen in Noord-Irak in de strijd tegen IS. In het trainingscentrum Manila geven ze samen met Finse collega's trainingen aan Peshmerga's. De Koerdische strijders komen soms direct van het front en gaan na hun training ook weer terug. Een verslaggever van RTV Drenthe reisde met Defensie mee naar het kamp om daar met militairen en Peshmergastrijders te spreken.

"We hebben hier veel te leren", zegt een van de Koerdische commandanten. "De medische lessen hebben het meeste nut. In het verleden hebben we veel strijders verloren, omdat we niet wisten hoe we hun leven konden redden. Nu weten we dat wel."

Culturele verschillen

In het centrum wordt lesgegeven in het lopen van patrouilles en het verzorgen van gewonde soldaten. Tijdens de training wordt een cursist gevraagd met waterflesjes uit te beelden wat je moet doen als je groep wordt aangevallen. Als het plan doorgesproken is wordt de situatie nagespeeld.

In het begin van de missie waren de trainingen moeizaam. Dat komt volgens kapitein Mark vooral door de culturele verschillen: "In Nederland zijn we op tijd en we willen meteen zaken doen, maar dat is niet de manier hoe het hier gaat. Voor je op missie gaat word je daar wel op voorbereid, toch merk je in het begin kleine frustraties."

Korporaal Bas heeft het gevoel dat hij nuttig werk doet. "Vooral op medisch en schiettechnisch gebied hebben ze er heel veel aan, denk ik. De meesten kennen hun wapen al twintig jaar, maar leren nu pas hoe ze het goed kunnen gebruiken."

Stamppot boerenkool

De Nederlandse militairen zijn al zo'n vier maanden in Irak. Meevechten tegen IS doen ze niet. Het front is op dertig kilometer bij ze vandaan. Door de verhalen van de mensen die ze trainen krijgen ze wel enigszins mee wat daar gebeurt. "Het is bevredigend om te horen wat onze trainingen doen voor mannen die daadwerkelijk het gevecht met IS voeren", vertelt luitenant Guido uit Groningen.

Ook hoort hij de verhalen over de gewelddaden van IS. "Een aantal weken geleden hadden we hier een cursist wiens familie slachtoffer is geworden van Islamitische Staat. Zijn oom, een neef, de vrouw van zijn neef en hun zoontje zijn om het leven gebracht of ontvoerd."

Voor de militairen zit de trainingsmissie er bijna op. Soldaat Koen verlangt naar huis. "We hebben het hier niet slecht, maar het is anders dan thuis", zegt hij. "We liggen hier met vier man op een kamer, terwijl je in Nederland lekker in je eentje ligt. Het eten is ook anders, dus ook dat is wennen. Helaas geen stamppot boerenkool."

STER reclame