In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Twee nieuwe arrestaties in onderzoek naar crypto-gsm's

De politie heeft deze week twee mannen gearresteerd in een onderzoek naar versleutelde berichten op de server van het bedrijf Ennetcom. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een 30-jarige man uit Amstelveen en een 41-jarige man uit Hippolytushoef. Ze zouden hebben geholpen om 260 kilo cocaïne met een viskotter uit Urk het land binnen te krijgen.

De twee zouden allebei een zogenoemde crypto-telefoon hebben gebruikt van het Nederlandse bedrijf Ennetcom. Met deze mobiele telefoons kun je versleutelde berichten naar elkaar sturen. In de onderwereld zijn de toestellen populair omdat de berichten doorgaans niet door de politie af te tappen zijn.

Vorig jaar kreeg het Openbaar Ministerie toegang tot 3.6 miljoen van dat soort berichten, toen in Canada een server van Ennetcom in beslag werd genomen. De informatie uit de berichten heeft al bewijs opgeleverd in tientallen onderzoeken naar onder andere liquidaties, drugshandel en gewapende overvallen.

De mannen die zijn aangehouden blijven nog zeker twee weken vast zitten. In het onderzoek naar de drugssmokkel heeft de FIOD eerder ook al vijf aanhoudingen gedaan, schrijft de regionale omroep NH.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl