Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA)
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem wordt chagrijnig van lange formatie

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt de formatie veel te lang duren. "Laat ik maar even mijn chagrijn erover uiten, ik vind het echt in toenemende mate problematisch", liet de PvdA-minister na afloop van de ministerraad weten.

In maart had hij nooit gedacht dat er zes maanden na de verkiezingen nog steeds geen kabinet zou zijn. VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie moeten gaan afronden zegt hij. "Kent u die uitdrukking? Af-ron-den."

Hij grapt dat er misschien niet eens een nieuw kabinet en dus een nieuwe minister van Financiën is voor half januari volgend jaar. Dan loopt zijn termijn af als voorzitter van de Eurogroep.

Ook als er voor die tijd wel een nieuwe minister van Financiën is wil hij zijn termijn afmaken, herhaalt Dijsselbloem ook vandaag.

Hij wil verder niet reageren op bronnen die zeggen dat Duitsland en Frankrijk daar nu mee hebben ingestemd.

"Als die bronnen daar zeggenschap over hebben dan is dat mooi", zegt Dijsselbloem. "Het is altijd mijn intentie geweest, dus we gaan het zien."

De voorzitter hoeft geen minister van Financiën te zijn. Dijsselbloem is twee keer gekozen door zijn collega's uit de eurolanden. Blijft hij tot het eind zitten dan is hij vijf jaar Eurogroep-voorzitter geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl