EPA
NOS NieuwsAangepast

Fraude-aanklacht tegen vrouw Netanyahu overwogen

Het Israëlische Openbaar Ministerie overweegt Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier, aan te klagen voor fraude. Dat heeft het ministerie van Justitie aangekondigd. Ze wordt er onder meer van verdacht zo'n 90.000 euro te hebben uitgegeven aan maaltijden voor privé-aangelegenheden op kosten van de staat.

Uit onderzoek van het OM zou blijken dat Netanyahu geprobeerd heeft haar excessieve uitgaven te verbergen. Daarnaast wordt ze ervan verdacht dat ze een cateraar te veel heeft betaald. Ook zou ze facturen van een elektricien die ze niet had mogen inhuren, hebben vervalst.

Sara Netanyahu is formeel op de hoogte gesteld van de mogelijke aanklacht. Ze ontkende eerder de verdenkingen die het OM tegen haar heeft.

'Absurd'

Gisteravond omschreef premier Netanyahu de beschuldigingen aan het adres van zijn vrouw op Facebook als absurd. "Sara Netanyahu is een moedige en eerlijke vrouw die nog nooit iets verkeerd heeft gedaan." Hij is ervan overtuigd dat de beschuldigingen ongefundeerd zullen blijken.

Volgens de premier zijn de hoge uitgaven niet de schuld van zijn vrouw, maar van het voormalige hoofd van de huishouding, Meni Naftali. Toen hij werkzaam was als hoofd van de huishouding waren de uitgaven voor eten vijf keer zo hoog, stelt Netanyahu. "Daarmee is alles eigenlijk wel gezegd." Volgens de premier heeft Naftali zijn vrouw valselijk beschuldigd van de excessieve uitgaven.

Bij een eerdere partijbijeenkomst zei de premier dat hij het onderzoek vond gaan over onbelangrijke zaken. Hij noemt de aandacht voor de maaltijden van hem en zijn familie "pathetisch en obsessief".

De premier ligt zelf ook onder vuur. Er lopen verschillende onderzoeken naar hem en mensen in zijn naaste omgeving wegens corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl