Reuters

Het dodental van de aardbeving voor de zuidkust van Mexico is verder gestegen naar 61. De meeste doden vielen in de staat Oaxaca en de naburige staat Chiapas.

In het buurland Guatemala kwam eveneens iemand om als gevolg van de beving, maakte president Morales bekend.

Volgens de Mexicaanse president Pena Nieto had de aardbeving een kracht van 8,2 en was het de zwaarste in honderd jaar. De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde een kracht van 8,1.

In de stad Juchitan zijn honderden huizen geheel of gedeeltelijk ingestort. Ook elders wordt aanzienlijke schade gemeld. Reddingswerkers hebben de hele nacht naar overlevenden onder het puin gezocht.

Tsunami

Na de aardbeving zaten een miljoen mensen even zonder stroom. Inmiddels is bij de meeste huishoudens weer elektriciteit.

Het centrum van de aardbeving zat volgens de USGS in zee, op 35 kilometer diepte, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Pijijiapan in Chiapas. Er zijn meerdere naschokken gevoeld en er was een lichte tsunami.

NOS

Mexico-Stad

De aardbeving werd gevoeld in de hoofdstad Mexico-Stad, zo'n 900 kilometer verderop. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters vluchtten inwoners van de stad direct na het voelen van de aardbeving de straat op. In sommige wijken is de elektriciteit uitgevallen. Over grote schade in de hoofdstad zijn nog geen berichten.

"Je schudt letterlijk uit je bed", zegt correspondent Cees Zoon. "Het is paniek. Iedereen rent naar buiten en er zijn een hoop mensen die hysterische aanvallen krijgen."

Koningin Máxima is momenteel vanwege haar werk voor de Verenigde Naties in Mexico. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat ze ongedeerd is en vandaag volgens planning terug naar huis gaat.

Een aardbeving met een kracht van 8,1 of zwaarder komt ongeveer een keer per jaar voor. De laatste keer was in 2015, in Chili. Bij die beving met een kracht van 8,3 kwamen toen zo'n twintig mensen om het leven.

Mexico was sinds 1985 niet meer getroffen door een aardbeving van deze magnitude.

Zware aardbeving in Mexico

STER reclame