Jean-Claude Juncker begroet EU-onderhandelaar Michel Barnier
NOS Nieuws

Juncker twijfelt aan betrouwbaarheid Britse brexit-onderhandelaar

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft binnenskamers zijn twijfel uitgesproken over de betrouwbaarheid en de inzet van de Britse brexit-onderhandelaar David Davis. Dat blijkt uit notulen van een vergadering van de Eurocommissarissen van afgelopen juli.

De onderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, heeft op zijn beurt extra druk gezet op de onderhandelingen door een Brits voorstel over de inrichting van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland van tafel te vegen. Barnier eist een grondig herziene visie op dit heikele onderwerp.

Geen prioriteit

Junckers twijfel aan de capaciteiten van Davis volgde op de uitspraak van Barnier dat directe deelname aan de onderhandelingen voor Davis geen prioriteit lijkt te hebben. Juncker vroeg zich vervolgens af of Davis wel "stabiel en betrouwbaar genoeg" was en verweet de Brit het brexit-overleg in gevaar te brengen door zijn gebrek aan betrokkenheid.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat de notulen een tijdgebonden weergave zijn en dat er sindsdien veel is gebeurd.

Maar die vooruitgang wordt weer gerelativeerd door de uitlatingen van de Fransman Barnier. Die veegde tijdens een persconferentie dus de Britse voorstellen over de Noord-Ierse grens van tafel en eiste dat Londen nieuwe ideeën formuleert.

Transparant

De EU wil dat de grens tussen Noord-Ierland (dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort en dus ook uit de EU stapt) en Ierland transparant blijft, in de geest van het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 tussen Londen en Dublin. Het Britse voorstel voor een 'onzichtbare grens' na de brexit ontbeert volgens Barnier een grondige analyse en is ook niet goed uitgewerkt.

De Ierse grenskwestie hoort bij de eerste zaken die Brussel geregeld wil hebben met Londen, voordat er over de toekomstige betrekkingen kan worden gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl