Weg met de #NoFunLeague, er mag weer gejuicht worden in de NFL

Aangepast
Getty Images

Vannacht gaat in Amerika het nieuwe NFL-seizoen van start met Super Bowl-winnaar New England Patriots wederom als de te kloppen ploeg. Wat wel anders is, zijn de regels bij het juichen.

De laatste jaren stond de American Football-competitie bekend als #NoFunLeague vanwege de extreem strenge eisen bij het vieren van een touchdown. Een kort dansje was prima, maar verder uitbundig juichen in de endzone was ten strengste verboden. Het beste was om meteen het veld weer in te lopen.

NFL
@NFL
Football. Is. BACK! Let's goooooooo! 🏈 #Kickoff2017
1 jaar geleden

Fun Bunch

Dat heeft zijn oorsprong in een incident van dertig jaar geleden. Enkele spelers van Washington Redskins, beter bekend als 'The Fun Bunch', hadden als gewoonte om elkaar al springend een high-five te geven.

Toen dat onderonsje tijdens een wedstrijd met Dallas Cowboys werd verstoord door enkele spelers van het thuisspelende Dallas, die het gejuich niet in hun stadion wilden, greep de NFL later dat seizoen in.

De bond legde de spelers enorme restricties op. Dat werden er elk jaar meer, vooral omdat de spelers in de veertig seconden die ze hebben voordat het spel alweer wordt hervat, steeds creatievere manieren van juichen ontwikkelden.

Zo had Joe Horn van New Orleans Saints in 2003 een mobieltje verstopt in een van de doelpalen, zodat hij na een score net kon doen alsof hij een belletje moest plegen. De NFL legde hem een boete van 30.000 dollar op.

Joe Horn doet in 2003 net of hij aan het bellen is na een touchdown Getty Images

En wat te denken van Benjamin Watson van Baltimore Ravens. Hij werd in 2008 als speler van New England Patriots gestraft omdat hij de bal onder zijn shirt stopte en erover aaide als eerbetoon aan zijn zwangere vrouw.

"We bleven de regels maar aanpassen om dit soort dingen tegen te gaan. Het werd een beetje beschamend", zegt NFL-bestuurslid John K. Mara in de New York Times.

Nog een voorbeeld. Een speler mocht bij het juichen wel een salto achterover maken in de endzone, maar als hij verkeerd zou neerkomen en op de grond vallen, zou hij bestraft worden, want juichen op de grond is verboden.

Benjamin Watson brengt een eerbetoon aan zijn zwangere vrouw Getty Images

Niet alleen de spelers werden gek van alle restricties, ook het publiek ergerde zich eraan. Aan de wens van de spelers om meer emoties te zien is nu gehoor gegeven.

Dit seizoen mogen de spelers naar hartenlust juichen, als ze hun moment maar niet gebruiken om ergens tegen te demonstreren of om seksueel suggestieve gebaren te maken.

En zo zijn er ploegen die nu al aan het oefenen zijn op een dansje of een ander eigen juichmoment. Maar sommige spelers houden zich totaal niet bezig met de nieuwe mogelijkheden.

"Ik ben niets aan het plannen voor na een touchdown", stelt Eli Manning, quarterback van New York Giants. "Ik ben juist druk met het plannen van de touchdowns."

Opening

De Patriots, die vorig jaar met een enorme inhaalrace voor de vijfde keer beslag legden op de Super Bowl, openen het seizoen op eigen veld tegen Kansas City Chiefs. Zondag zijn de volgende twaalf duels.

STER Reclame