NOS Nieuws

Boete voor auto's bij scholen in Groot-Brittannië: te vervuilend

Je kind met de auto even afzetten bij de schoolpoort - dat mag bij veel gemeenten in Groot-Brittannië niet meer. Daar verbieden ze ouders hun auto te parkeren of te laten draaien. De regel is ingevoerd omdat de luchtvervuiling die de auto's veroorzaken ongezond is voor de kinderen. Ouders kunnen daarbij rekenen op boetes tot omgerekend zo'n 140 euro.

The Guardian meldt dat vanaf het nieuwe schooljaar verschillende gemeenten de wet handhaven met mobiele surveillance camera's. Sommige gemeenten gaan zelfs nog verder en sluiten sommige straten af tijdens de zogeheten school run, een Engelse term voor het spitsuur waarin ouders hun kinderen naar school brengen.

Duizenden Britse kinderen bij scholen, maar ook kinderdagverblijven, worden blootgesteld aan schadelijke stoffen van auto's, blijkt uit onderzoek van The Guardian en een Britse onderzoekstak van Greenpeace.

Niet alleen in grote steden zoals Londen zijn uitlaatgassen van auto's een gevaar voor de gezondheid, ook in kleine dorpen kan het een probleem zijn. "Veel auto's bij elkaar die stationair draaien kun je vergelijken met een kroeg waar veel mensen roken, daar stuur je ook je kind niet naar toe", zegt Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland.

"Wetenschappers hebben bewezen dat bij een onvolledige ontbranding, het proces dat plaatsvindt als de auto in zijn stationair staat, schadelijke stoffen vrijkomen. Als je dat met zijn allen gaat doen op een plek waar veel kinderen zijn, is dat natuurlijk ongezond", stelt Wijnhoven. "Daarbij komt kijken dat er natuurlijk ook gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan op een plek waar veel auto's zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl