RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

NAM mag niet extra gas opslaan bij Langelo

De NAM mag geen extra gas opslaan bij Langelo (Drenthe), heeft de Raad van State besloten. Minister Kamp van Economische Zaken moet die maatregel eerst beter motiveren.

De Groningse gemeenten Leek en het Drentse Noordenveld stapten naar de bestuursrechter omdat zij vreesden dat de kans op aardbevingen toeneemt, als het gas zou worden opgeslagen. Volgens hen was onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen, schrijft RTV Noord.

De NAM wil de druk in het reservoir verhogen om zo de opslag uit te breiden van 5 naar 5,9 miljard kuub gas.

Minister Kamp stemde in augustus 2015 in met een wijziging van die gasopslag.

Nieuw plan

De Raad van State oordeelde in maart al dat de minister de druk in het compartiment heeft verruimd zonder duidelijk te maken waarom dat nodig is. Ook heeft de minister niet onderbouwd of de verruiming de kans op aardbevingen vergroot.

De minister moest toen al zijn besluit beter onderbouwen. Kamp heeft dat niet gedaan; hij wilde met een nieuw plan komen. Leek en Noordenveld hebben daar niet op gewacht en zijn de procedure gestart om het eerdere besluit van tafel te krijgen.

De gemeenten waren bang dat de NAM tijdens het wachten de druk op de buffer al zouden verhogen. Het nieuwe besluit komt op z'n vroegst in februari 2018. In de tussentijd mag de NAM niets veranderen.

Advertentie via Ster.nl