Reuters

De Verenigde Staten hebben opnieuw raketwerpers geplaatst in Zuid-Korea. Vandaag kwamen de vier onderdelen van het THAAD-raketschild aan bij het dorp Soseong-ri, waar honderden betogers het transport van het raketschild probeerden tegen te houden.

Het Amerikaanse luchtafweersysteem staat opgesteld in de buurt van het dorp op een oude golfbaan die nu dient als legerbasis. Op de enige weg naar het terrein verzamelden zich eerder deze week al ruim 8000 Zuid-Koreaanse politiemensen, die de opdracht hadden om demonstraties op te breken.

Ondanks de grootschalige politie-inzet, verzamelden zich gisteren zo'n 400 dorpelingen en activisten in de buurt van Soseong-ri. Onder hen zijn boeren uit het dorp, dat zo'n tachtig inwoners telt.

Zij verbouwen voornamelijk meloenen en zeggen dat alle militaire activiteit in het dorp slecht is voor de landbouw. Daarnaast zou de rust in het gebied worden verstoord door legerhelikopters, bussen en vrachtwagens. Sommige mensen zijn bang dat hun dorp door het raketschild doelwit wordt van Noord-Koreaanse raketten.

Onnodige provocatie

In Zuid-Korea wordt al langer geprotesteerd tegen de plaatsing van Amerikaanse raketwerpers op het platteland. Veel conservatieven zijn voor de installatie van het raketschild, dat extra veiligheid zou bieden, maar anderen zien het als een onnodige provocatie van Noord-Korea.

Eind april kwam het bij Soseong-ri ook tot een confrontatie tussen honderden demonstranten en de politie. Vorige maand schoren tientallen mensen uit protest hun hoofd kaal.

Demonstranten worden hard aangepakt door agenten Reuters

Daar komt bij dat buurland China THAAD als een bedreiging ziet, omdat het tegen China gebruikt kan worden. Peking protesteerde vandaag opnieuw tegen het raketschild. Het land boycot om die reden al maanden Zuid-Koreaanse producten en bedrijven.

Veel Zuid-Koreanen voelen de handelsbeperkingen in hun portemonnee en vragen zich af of de voordelen van het raketschild wel opwegen tegen de nadelen. Helemaal nadat de Amerikaanse president Trump in april had gezegd dat Zuid-Korea voor de kosten moet opdraaien.

De protesten tegen het luchtafweergeschut liepen zo hoog op dat president Moon Jae-in enkele weken na zijn aantreden in mei besloot om de plaatsing van THAAD stil te leggen. Maar door de recente crisis rond Noord-Korea heeft hij die beslissing weer teruggedraaid.

De regering overtreedt de wet met de installatie van dit raketschild.

Een van de betogers

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie acht de plaatsing van het raketschild noodzakelijk vanwege de dreiging uit het noorden. En dus traden agenten hard op tegen de betogers bij Soseong-ri. Tientallen mensen raakten gewond toen de demonstranten uit elkaar werden gedreven.

"De regering overtreedt de wet met de installatie van dit raketschild", zegt een van de betogers tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij vindt dat dat de installatie niet had mogen gebeuren zonder instemming van de lokale bevolking. "Wij kunnen de installatie van het THAAD-raketschild onder geen enkele voorwaarde accepteren."

STER reclame