Duitse stembussen

'Duitse stemtel-software zo lek als een mandje'

De software die in sommige Duitse deelstaten wordt gebruikt om de uitkomsten van de verkiezingen te verwerken, is niet goed beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van de Chaos Computer Club, een Duits onderzoekscollectief van computerexperts.

In Duitsland worden geen stemcomputers gebruikt en de biljetten worden na het sluiten van de stemlokalen handmatig geteld. Maar daarna worden de uitkomsten vaak per computer verstuurd. In verschillende kiesdistricten wordt daarvoor het programma PC-Wahl 10 gebruikt.

Uit het onderzoek blijkt dat de wachtwoorden die gebruikt worden om de resultaten te versturen, makkelijk te achterhalen zijn. Ook is de server waar de gegevens worden verzameld niet voldoende beveiligd.

Daarnaast zouden hackers de automatische updatefunctie van het programma kunnen manipuleren. Daarmee zou een gehackte versie van het programma zich door heel het land kunnen verspreiden. Zo'n gehackte versie zou de ingevoerde uitkomsten makkelijk kunnen veranderen.

De onderzoekers noemen het programma total loss en wijzen erop dat niet is vast te stellen of de uitkomsten gemanipuleerd zijn.

Hackers

In Duitsland worden op 24 september verkiezingen gehouden. Vorig jaar werd het hele netwerk van de Bondsdag nog vervangen na een hacker-aanval. De Duitsers vermoeden dat de Russen erachter zitten, die hebben mogelijk veel gegevens uit het netwerk gestolen.

De voorzitter van de Duitse Kiescommissie laat in een reactie weten dat de computers alleen gebruikt worden voor het vaststellen van de voorlopige resultaten. De eindresultaten worden met de hand vastgelegd, zegt hij.

Voor meer verhalen over de Duitse verkiezingen klik hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl