De Russische president Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin vraagt VS om toon tegen Noord-Korea te matigen

De Russische president Poetin heeft nog eens benadrukt dat onderhandelingen de enig mogelijke manier zijn om de oplopende spanning rond Noord-Korea weg te nemen. Hij denkt ook dat onderhandelingen de weg zijn die president Trump wil begaan.

Poetin sprak op een economisch forum in Vladivostok. De Zuid-Koreaanse president Moon is daar ook. Rusland overlegt met Japan, de VS en Zuid-Korea over hoe de crisis over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma kan worden opgelost.

Contraproductief

Volgens Poetin ziet Noord-Korea het programma als de enige mogelijkheid om zich te verdedigen tegen zijn vijanden. Het dreigen door de VS met gewapend ingrijpen zou contraproductief zijn.

De VS heeft een ontwerpresolutie opgesteld die volgende week in de VN-Veiligheidsraad in stemming wordt gebracht. Daarin staat onder meer dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet meer naar het buitenland mag reizen en dat er geen olie meer naar Noord-Korea mag worden geëxporteerd.

China is voor aanscherping van de sancties tegen Noord-Korea. Of het zo ver wil gaan als de VS wil, is de vraag. Daarnaast stelt China zich op het standpunt dat nieuwe sancties gepaard moeten gaan met onderhandelingen.

Oefeningen

Eerder deze week zeiden Rusland en China dat Zuid-Korea en de VS geen gezamenlijke militaire oefeningen meer zouden moeten houden, omdat Noord-Korea die als een voorbereiding op een invasie beschouwt.

De spanningen rond Noord-Korea liepen begin deze week hoog op door een test van Pyongyang met vermoedelijk een waterstofbom. Mogelijk kan die op een intercontinentale raket worden geplaatst, waarmee de VS kan worden bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl