NOS NieuwsAangepast

'Supermarkten Sint-Maarten geplunderd, er is geen politie op straat'

Marilou Rohan is op vakantie op Sint-Maarten. Haar familie woont op het eiland. Volgens haar is het eiland veranderd van een paradijs in een hel op aarde. "Het is alsof iemand met een grasmaaier vanuit de hemel over het eiland is gegaan. De huizen zijn kapot. Sommige zijn met de grond gelijk gemaakt. Ik heb het geluk dat ik in een stevig huis zat. Maar we hebben de deur moeten tegenhouden, zo hard was de wind."

De situatie is onzeker, vertelt Rohan. "Mensen voelen zich machteloos. Ze weten niet wat te doen, je ziet de angst in hun ogen."

Luchtfoto's van ravage op Sint Maarten

Supermarkten worden geplunderd en er is geen politie op straat, vertelt Rohan. Af en toe komen er militairen voorbij, maar die stappen niet uit. "Er is geen controle in het land. Ik vraag me ook af of de Nederlandse overheid snel iets van zich kan laten horen, want wij weten echt helemaal niet waar we aan toe zijn. En er komt zaterdag nog een tweede storm aan."

Rijden door de ravage in Philipsburg

Orkaan Irma heeft het openbare leven op Sint-Maarten platgelegd. Premier Rutte noemt het een orkaan van epische omvang. Telefoon- en internetverbindingen werken niet of slecht, communicatie met het eiland is daarom lastig.

Zojuist is er kort contact geweest met de heer Remak in Philipsburg, de hoofdstad van Sint-Maarten. "Mijn familie is veilig", zegt hij. "Het was erg emotioneel. Ik zit nu op mijn werk, daar is wifi. Water, elektra en telefoonlijnen doen het niet. De wifi werkt omdat we op mijn werk een generator hebben staan."

Remak heeft geen slachtoffers gezien, maar hij vreest voor het ergste. "Er zijn veel huizen verwoest, niemand weet waar de bewoners zijn. Ambulances zie ik niet, de ene inwoner helpt de ander."

"Sommige wijken, zoals Point Blanche, zijn ontoegankelijk. Het vliegveld is geblokkeerd en de dierentuin, vlakbij mijn huis, is compleet weg. Velen hebben via Facebook mijn vrouw gevraagd of ze kan helpen met zoeken naar familieleden. Dat is wat we nu gaan doen."

Vrachtwagens ondersteboven

Op video's die zijn gemaakt vanuit een rijdende auto is de ravage op het eiland goed te zien. In de hoofdstad Philipsburg liggen veel geknakte palmbomen op de weg. Overal ligt afval en delen van huizen. De orkaan heeft zelfs auto's, vrachtwagens en zeecontainers ondersteboven gezet. Tientallen mensen lopen langs de weg.

Bekijk hier de beelden gemaakt door een bewoner:

Ooggetuigen filmen schade Sint-Maarten

Eerder kwamen al andere ooggetuigenverslagen binnen, die werden vannacht gestuurd. Paul de Windt woont op Sint-Maarten. Hij is hoofdredacteur van de krant The Daily Herald op Sint-Maarten en heeft na de orkaan even contact gehad met het radiostation Paradise FM op Curaçao. Daar vertelt hij over de verwoestingen op zijn eiland.

"Allemaal huizen, winkels, complete benzinestations zijn weggeblazen. Het is met geen pen te beschrijven. Veel mensen dwalen doelloos rond op de wegen. Die hebben geen huis meer, ze weten niet wat ze moeten doen. Het is catastrofaal."

Geen water en mobiele telefoon

Volgens De Windt is er geen stromend water meer op het eiland. "Daar zijn ze mee gestopt, want alle tanks raakten leeg."

Ook andere voorzieningen zijn getroffen, zegt hij. "Wij hadden gelukkig lang stroom, maar uiteindelijk was het allemaal weg, net als de mobiele verbinding. Wat nu wel werkt is de landlijn. Het is tenminste iets, maar veel mensen hebben geen telefoon die zonder stroom werkt. Het hele eiland zit zonder stroom dus dan kun je ze niet bereiken."

Een helikopter van Defensie is over de Nederlandse eilanden gevlogen. Bekijk hier de beelden:

Luchtbeelden tonen grote schade

De Windt ziet dat er wordt geplunderd, spullen uit winkels liggen op straat en mensen nemen het mee. Hij heeft zelf de orkaan doorstaan op de redactie van zijn krant. "Daar hebben we luiken voor de ramen. Het heeft hier ook behoorlijk gespookt, maar we hebben het allemaal overleefd. Mijn familie heeft wel veel schade, deuren zijn weggeblazen, de voorkant van mijn moeders huis is weggeblazen."

"Ook hotels hebben grote schade geleden. Boten zijn op de kant geworpen. Het schijnt dat het dak van het ziekenhuis op de Franse kant er gedeeltelijk af is geslagen. Een vrij dramatisch verhaal."

"Het is een deprimerende situatie, maar we zullen toch verder moeten. Het gaat wel een tijd duren voordat het eiland hier bovenop komt. Eerst moet er veel worden schoongemaakt, zodat het eiland weer kan functioneren", zegt De Windt.

Schade op Sint-Maarten na orkaan Irma

Radiostations werken niet

Lange tijd was er geen contact meer met mensen op Sint-Maarten. Voordat de verbinding wegviel stuurde bewoner Serge Bakker nog een audio-bericht naar de NOS. "Orkaan Irma heeft wel wat schade aangericht", vertelde hij.

"Ik ben nu semi-illegaal aan het rondrijden over Sint-Maarten, want officieel geldt er nog steeds een avondklok. Ik ben even onderweg naar een vriend waar ik al een tijd niets van heb gehoord. Ik zie veel beschadigde gebouwen, bijvoorbeeld die van het elektriciteitsbedrijf en van supermarkten. Helaas zie je dat mensen die supermarkten aan het leegroven zijn."

"Van de hulpdiensten horen we niets, ook de radiostations werken niet, dus ik weet even niet wat er aan de hand is en wanneer de avondklok ophoudt. Vooralsnog probeer ik even mijn vriend te bereiken."

Bakker vertelde eerder in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen over de voorbereidingen die hij trof om orkaan Irma door te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl