ANP

Een man die vorig jaar in Emmeloord geprobeerd heeft zijn vriendin om te brengen met een vleesvork is veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan poging tot moord. De vrouw overleefde de aanval, maar is blijvend gehavend.

De 30-jarige man had zijn vriendin verteld dat hij haar wilde verrassen voor haar verjaardag. Hij nam haar mee naar een afgelegen plek in het bos, en blinddoekte haar. Vervolgens vloog hij haar met de vork aan, en kneep haar keel dicht. De vrouw werd zo'n tien keer gestoken en liep verwondingen op aan haar buik, borst en hals.

'Geluk gehad'

Dat de vrouw de aanval heeft overleefd, kwam volgens de rechtbank doordat zij zich verdedigde, maar ook doordat ze geluk heeft gehad. Ze heeft wel nog veel last van haar verwondingen.

De man verklaarde dat hij zijn vriendin aanviel nadat ze ruzie hadden gekregen, omdat hij geen cadeautjes voor haar had meegenomen. De vrouw zou hem eerst hebben aangevallen met de vleesvork. Daarvoor vond de rechtbank geen overtuigend bewijs.

De rechtbank concludeerde dat de dader de vrouw bewust heeft meegevoerd naar het bos om haar te doden. Hij had onder meer gelogen dat hij zijn dochter bij zich had, "kennelijk om geloofwaardig over te komen". Ook had hij van tevoren takken afgebroken om plaats te maken in het bos. Ze hadden al ruzie gehad, en het slachtoffer had gezegd de man te willen verlaten.

Eerdere misdaden

De dader is vaker veroordeeld voor ernstige misdaden. Zo werd hij in 2009 veroordeeld tot 12 jaar cel omdat hij een slapende bejaarde man had doodgeslagen met een pikhouweel. Ook heeft hij seks gehad met een meisje van 12 jaar oud. Op het moment van de aanval was hij voorwaardelijk vrij, en was hij in zijn proeftijd.

Omdat hij in deze zaak niet wilde meewerken aan onderzoeken, krijgt hij geen verplichte behandeling opgelegd. Het slachtoffer had gevraagd om een contactverbod, maar dat is volgens de rechter niet nodig omdat de man voorlopig vastzit. Wel krijgt zij een schadevergoeding van 8.717,80 euro.

STER reclame