NOS SchaatsenAangepast

Kramer wint schaats-Oscar voor indrukwekkende 10 kilometer

Sven Kramer heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Oscar Mathisen-trofee gewonnen. Deze trofee, ook wel de schaats-Oscar genoemd, wordt jaarlijks uitgereikt aan een schaatser of schaatsster die een bijzondere prestatie heeft geleverd in het afgelopen seizoen.

Kramer krijgt de prijs voor zijn 10 kilometer op de WK afstanden in Gangneung op 11 februari.

Kramer klasse apart op 10 km Gangneung

De schaatser stapte die dag in de voorlaatste rit de baan op in de wetenschap dat zijn grootste concurrent Jorrit Bergsma na hem in actie zou komen. Kramer maakte indruk door in de race zijn persoonlijk record met bijna 3 seconden aan te scherpen. Ook reed hij een wereldrecord op een laaglandbaan.

De jury looft vooral het strakke schema dat Kramer aanhield: de Fries reed bijna de hele wedstrijd rondjes van 30 seconden. Zijn concurrent Bergsma stortte vier ronden voor het einde in en moest de titel aan Kramer laten.

De prijs wordt sinds 1959 ieder jaar uitgereikt en werd al 16 keer eerder door Nederlanders gewonnen. Jorrit Bergsma was in 2014 de laatste. Vorig jaar was de Canadees Ted-Jan Bloemen winnaar van het beeldje. Kramer won de titel voor de eerste keer in 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl