ANP
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars houden zich op vlakte over eigen risico

De onderhandelaars voor een nieuw kabinet willen op dit moment niet ingaan op berichten over de mogelijke verhoging van het eigen risico in de zorg volgend jaar.

Volgens Haagse bronnen blijkt uit de conceptstukken voor Prinsjesdag dat het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar omhoog gaat naar 400 euro.

Voorafgaand aan de formatiegesprekken vandaag wilden geen van de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op die berichten ingaan. Daarmee is niet gezegd dat ze er niets aan willen doen: CDA en CU pleitten in hun verkiezingsprogramma's voor een verlaging van het risico. CU-leider Segers zei wel met "het verkiezingsprogramma onder de arm" naar binnen te lopen.

Ik ga altijd met ons verkiezingsprogramma onder de arm naar binnen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bij de onderhandelingen vandaag

Het Centraal Planbureau becijferde eerder dit jaar dat het afschaffen van het eigen risico 4,5 miljard zal kosten, en het verlagen van het risico naar bijvoorbeeld 275 euro meer dan een miljard kost.

VVD en PvdA werken demissionair aan de laatste begroting. Die wordt op Prinsjesdag, over twee weken, gepresenteerd. Om het nieuwe kabinet niet voor de voeten te lopen, is afgesproken dat het een beleidsarme begroting wordt.

Maar vanwege de stijgende lonen in de zorg en de stijgende zorgkosten zou het verlagen van het eigen risico, zoals sommige partijen dus willen, moeilijk worden. Bronnen zeggen dus dat het eigen risico van 385 naar 400 euro gaat.

De kans bestaat dat het uiteindelijke bedrag lager wordt. Dat is dan aan de formerende partijen. Naast een stijging van het eigen risico gaat men er in Den Haag van uit dat de zorgpremies ook gaan stijgen met ongeveer zes euro, maar mogelijk ook met vijftien a twintig euro per maand.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV zijn niet te spreken over de mogelijke verhoging van het eigen risico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl