Holi festival in Spanje AFP
NOS Nieuws Binnenland Cultuur & Media Aangepast

'Holi is geen houseparty, dus festivals moeten naam veranderen'

"Het is net alsof je Kerstmis viert in de lente", zegt Pravini Baboeram van de actiegroep 'Holi is geen Houseparty'. Ze pleit voor een naamsverandering van zomerfestivals die de naam Holi gebruiken. Holi is namelijk een feest dat door hindoes in het voorjaar wordt gevierd.

"De festivals verplaatsen een heel belangrijk feest voor het hindoeïsme van de lente naar de zomer", zegt Baboeram in het NOS Radio 1 Journaal. Op de feestdag wordt het nieuwe jaar en de lente gevierd en bestrooien hindoes elkaar met gekleurd poeder. "Het is net alsof zo'n organisatie dan kerstbomen optuigt in de lente en zegt: 'fijne Kerst allemaal'."

Gekleurd poeder

Op de festivals Holi Fusion en Holi Festival of Colours wordt ook met gekleurd poeder gestrooid, maar dat is het probleem niet, zegt Baboeram. "We hebben er alleen een probleem mee dat ze het Holi noemen. Op het moment dat je een feest zodanig verandert dat de essentie verloren gaat, moet je de naam aanpassen. Dat is dan ook het enige dat we willen: een naamswijziging. Het feest kan in opzet hetzelfde blijven."

Holi viering in India AFP

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft inmiddels meer dan 400 meldingen binnengekregen van mensen die bezwaar hebben tegen het gebruik van de naam. De actiegroep had opgeroepen melding te doen.

Een paar kleinere festivals hebben hun naam al veranderd, zegt Baboeram. Maar de grotere festivals Holi Fusion en Holi Festival of Colours zouden nog geen naamsverandering op de planning hebben staan. Dat is niet bevestigd, want beide organisaties zijn niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame