Internationale student in Nederland
Aangepast

Honderden internationale studenten zijn nog kamerloos

Het collegejaar is inmiddels begonnen, maar honderden internationale studenten hebben nog steeds geen kamer kunnen vinden, zegt studentenvakbond LSVb. Ze slapen in hostels, op campings of zelfs in auto's.

En dat is belachelijk vindt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh, want de universiteiten hebben die studenten zelf actief geworven. "Ze moeten die studenten helpen die bij hen staan ingeschreven en inmiddels ook al begonnen zijn. De universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

In het Verenigd Koninkrijk zorgen de universiteiten voor accommodatie voor eerstejaars en internationale studenten.

Rafael

Daar sluit de Britse student Rafael zich bij aan. "In het Verenigd Koninkrijk zorgen de universiteiten voor accommodatie voor eerstejaars en internationale studenten. In Utrecht was ik echt verrast dat de universiteit geen kamer voor me had. De universiteiten en gemeentes moeten dit echt hoger op hun prioriteitenlijstje zetten."

Internationale studentenorganisatie ESN en de studentenbond hebben vorige maand een meldpunt in het leven geroepen voor internationale studenten. Via deze 'Housing Hotline' kunnen ze hun klachten en vragen delen. De laatste anderhalve week komen er wanhopige verhalen binnen zegt de LSVb. Een deel van de studenten stopt zelfs vroegtijdig met de studie vanwege de kamernood.

Een klacht van een internationale student in een Facebookgroep voor kamerzoekenden

"Een student vertelde ons dat hij al vier maanden in Nederland was, waarbij hij de eerste twee maanden in een hotel heeft gewoond", vertelt Sewbaransingh. "Toen dat te duur werd is hij naar een camping gegaan. En hij denkt er nu over om weer terug naar Frankrijk te gaan."

Ik dacht dat Nederland zo'n progressief land was.

Pouyan

Pouyan komt ook uit Groot-Brittannië en doet zijn master in Utrecht. "Ik heb echt overal afgezocht. Kamernet, Facebook, ik heb bij vrienden van vrienden geprobeerd. Maar het lukte niet, tot nu. Ik woon op een soort zolder slash meterkast en voel me net Harry Potter. Het is niet echt een waardig begin van mijn leven in Utrecht."

Teleurstellend volgens Pouyan. "Ik dacht dat Nederland zo'n progressief land was. Maar het voelt als 1920, al die kameradvertenties met daarboven 'no internationals'.

"Ik heb laatst veertig berichten via Kamernet verzonden en kreeg geen enkele reactie. Dan voel je je echt waardeloos", vertelde de Spaanse Alba ons eerder. Volgens haar is het onzin dat internationale studenten vaak snel vertrekken. "Er zijn er genoeg die hier hun volledige studie doen en daarnaast: wij moeten toch ook ergens wonen?"

NOS op 3 ging eerder langs bij de Alba Fernández Andreu, zij moest vier keer van kamer wisselen:

Alba zoekt een kamer

Update: Inmiddels heeft Alba een betere kamer gevonden waar ze voor langere tijd kan blijven.

In Utrecht wordt vandaag The Student Camping geopend. Een ludieke actie van een studentenorganisaties om aandacht te vragen voor de woonsituatie van internationale studenten.

Deel artikel: