Vladimir Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin: alleen sancties lossen crisis met Noord-Korea niet op

De crisis met Noord-Korea kan niet worden opgelost door alleen sancties in te stellen. Er is ook dialoog nodig, heeft de Russische president Poetin gezegd. Hij heeft de situatie besproken met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon.

Poetin zei na afloop van het gesprek dat de raketproeven van Noord-Korea een ernstige schending zijn van VN-resoluties.

Maar de Russische president voegde eraan toe dat de diplomatieke weg moet worden bewandeld bij het oplossen van de problemen met het bewind in Pyongyang. Het regime van Kim Jong-un onder druk zetten, werkt volgens Poetin averechts.

Urgent

Moon zei na afloop van het gesprek in Rusland dat hij en Poetin het erover eens zijn dat de crisis rond Noord-Korea urgent is en snel moet worden opgelost. Ook Moon is voorstander van een diplomatieke aanpak, maar hij ziet ook wel wat in het instellen van een olie-embargo tegen Noord-Korea. Poetin wil zo'n embargo niet steunen, omdat daardoor onder anderen patiënten in Noord-Koreaanse ziekenhuizen en andere burgers getroffen zouden worden.

De Amerikaanse president Trump zei een paar dagen geleden dat Noord-Korea nu wel heeft laten zien dat praten geen zin meer heeft. "Ze begrijpen maar een ding", twitterde hij nadat Noord-Korea een raket over Japans grondgebied had laten vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl