Lamine Diack, oud-voorzitter van de IAAF Getty

Een Franse aanklager zegt bewijzen te hebben voor omvangrijke omkoopschandalen rond Papa Massata Diack, zoon van Lamine Diack, de voormalige voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Het gaat om meerdere aantoonbare betalingen aan leden van de IAAF en het Internationaal Olympisch Comité (IOC), om bij grote sportevenementen stemmen te regelen.

Vermoedelijk gaat het daarbij met name om de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en die van Tokio in 2020. De federale politie van Brazilië deed in dat kader eerder op de dag een inval in het huis van Carlos Arthur Nuzman, de baas van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro.

De 75-jarige Nuzman moest zich volgens Braziliaanse media op het politiekantoor melden voor verhoor.

Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité (BOC) ANP

Braziliaanse aanklagers gaven ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat Rio de Olympische Spelen dankzij omkoping heeft binnengehaald. "Er was geen sprake van 'fair play' ten opzichte van de andere kandidaten'', zei officier van justitie Fabiana Schneider.

De ethische commissie van het IOC startte eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het mondiale sportevenement aan de Braziliaanse stad. Aanleiding is een transactie van anderhalf miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud- IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen.

Afrikaanse landen

De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

STER reclame