Werkstraf geëist tegen jongeren uit Veenendaal na ernstige mishandeling

Aangepast
ANP

"Een explosie van geweld", noemde de rechter vanmorgen de mishandeling van twee broers uit Lunteren. De jongens van 14 en 18 jaar werden vorig jaar op Koningsdag in Arnhem in elkaar geslagen door een jeugdgroep uit Veenendaal. Tegen vier leden van de groep zijn vandaag werkstraffen geëist.

De vier horen bij een groep van negen jongeren, die geregeld overlast zou veroorzaken bij een winkelcentrum in Veenendaal. Een aantal was ook al eerder in aanraking met de politie, meldt RTV Utrecht.

Geschopt en geslagen

Een van de jongens kreeg op Koningsdag 2016 in Arnhem ruzie met de oudste broer uit Lunteren. Aanleiding zou een botsing in de mensenmenigte zijn geweest. Daarna zou de volledige groep zich op de broers gestort hebben. Een omstander die ingreep, verklaarde later: "Als ik niet had ingegrepen, had hij het niet kunnen navertellen".

De jongste broer zou meer dan 25 keer tegen het hoofd zijn geschopt. Volgens de politie zijn de bewegende beelden van bewakingscamera's zo heftig dat alleen foto's zijn vrijgegeven. De twee slachtoffers hebben blijvend letsel en psychische schade opgelopen.

Schadevergoeding

De vier leden van de groep die vanochtend terechtstonden, hoorden werkstraffen eisen van 60 tot 180 uur. Verder hangt hun een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie wil dat ze hun slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Vanmorgen stonden alleen de meerderjarige verdachten uit de groep terecht. De zaak tegen de minderjarige verdachten wordt vanmiddag achter gesloten deuren behandeld.

STER Reclame