Gareth Southgate, manager van Engeland
NOS VoetbalAangepast

FIFA neemt eigen wereldranglijst onder de loep

De wereldvoetbalbond FIFA gaat het concept van de FIFA-ranking - de wereldranglijst voor nationale teams - aan een kritische analyse onderwerpen. Aanleiding daarvoor zijn berichten dat het systeem nadelig zou uitpakken voor ploegen die (te) veel oefenwedstrijden spelen. Als gevolg daarvan zou de FIFA-ranking een vertekend beeld geven van de krachtsverhoudingen tussen de nationale teams.

Alles draait om oefenduels. Die worden normaal gesproken beschouwd als de ideale generale repetitie in de aanloop naar eindtoernooien. Maar wat blijkt: je kunt als land maar beter geen oefenwedstrijden spelen. Ze hebben een negatief effect op de klassering op de FIFA-ranglijst, zo ontdekten journalisten van The Telegraph.

Loodzware poule

Als voorbeeld geeft de Britse ochtendkrant het eigen nationale team. Engeland is na de 2-1 zege op Slowakije al bijna zeker van het WK in Rusland. Maar ondanks de overtuigende kwalificatiereeks zullen de Engelsen volgende zomer bij de eindronde in Rusland waarschijnlijk niet een geplaatste status hebben. De ploeg van Gareth Southgate staat op de huidige wereldranglijst namelijk slechts dertiende.

De zeven best geklasseerde landen hebben, net als het gastland Rusland, een geplaatste status bij de loting voor het WK. Vier jaar terug in Brazilië was Engeland ook al niet geplaatst, met als gevolg dat het team bij de loting in een loodzware poule met Italië, Uruguay en Costa Rica terechtkwam. Na twee nederlagen in de poulefase kon Engeland toen vroegtijdig naar huis.

Luis Suárez troost Engelsman Steven Gerrard na de 2-1 nederlaag op het WK 2014

Feit is dat een geplaatste status een groot voordeel is. Daarmee wordt de kans groter om in de poulefase andere sterke ploegen te ontlopen. Om hoog op de wereldranglijst te komen zijn punten nodig. Die verdienen teams met wedstrijden. Van de vergaarde punten wordt een gemiddelde per wedstrijd berekend, wat vervolgens weer tot een plaats op de ranglijst leidt.

Engeland verhoudingsgewijs laag

Maar in oefenduels kunnen veel minder punten worden verdiend dan bij kwalificatiewedstrijden. Speelt een land veel vriendschappelijke wedstrijden, dan gaat dat uiteindelijk dus ten koste van het gemiddelde. En een lager gemiddelde betekent een lagere klassering op de wereldranglijst.

Mede daardoor staan Zwitserland en Polen (respectievelijk vier en vijf) hoog op de wereldranglijst en stevenen ze af op een geplaatste status bij de loting. Engeland, dat relatief veel oefenwedstrijden heeft gespeeld, staat verhoudingsgewijs laag. Bondscoach Gareth Southgate van Engeland heeft al laten weten in aanloop naar het WK graag te willen oefenen tegen sterke landen om de ploeg optimaal te testen.

Doemscenario

Eenzelfde doemscenario als tijdens het WK voetbal van 2014 in Brazilië behoort in Rusland tot de mogelijkheden, beseffen de Engelsen. Nu journalisten van The Telegraph hebben aangetoond dat de FIFA-ranking niet de ware krachtsverhoudingen in het mondiale voetbal weerspiegelt, slaan de Engelsen alarm. De roep om een herziening van het systeem, en in het verlengde daarvan de geplaatste posities bij het WK voetbal, klinkt steeds luider.

De FIFA heeft de noodsignalen uit Engeland opgevangen en laten weten het systeem van de ranking nader te zullen bestuderen. Het is nog niet bekend binnen welke termijn de wereldvoetbalbond met een conclusie naar buiten denkt te komen. De FIFA heeft wel al laten weten dat eventuele wijzigingen in het systeem pas ná de lopende kwalificatiecyclus van kracht zullen worden.

De huidige wereldranglijst van de FIFA

Ranking Land Punten
1. Brazilië 1604
2. Duitsland 1549
3. Argentinië 1399
4. Zwitserland 1329
5. Polen 1319
6. Portugal 1267
7. Chili 1250
8. Colombia 1208
9. België 1194
10. Frankrijk 1157
36. Nederland 734

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl