'Meer zorginstellingen lijden verlies'

Het aantal verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties die in financiële problemen raken is vorig jaar verder toegenomen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een analyse van accountants- en adviesbureau EY.

EY bestudeerde 469 jaarrekeningen. In 40 procent van de gevallen was sprake van rode cijfers. Dat was in 2015 nog bij ruim een kwart van de verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties het geval. Ook de financiële positie van veel andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, is verslechterd. Het accountantskantoor spreekt van "op zijn zachtst gezegd schokkende uitkomsten".

Zelfde zorg voor minder geld

Als belangrijkste oorzaak noemt EY de stijgende personeelskosten. Zo is in de jongste cao van de verpleegzorg een forse nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag afgesproken. Zonder die nabetalingen hadden de onderzochte instellingen gezamenlijk waarschijnlijk een plusje genoteerd, stelt een EY-accountant.

In de thuiszorg groeiden de problemen door dalende vergoedingen van gemeenten en zorgverzekeraars. Om nog aanbestedingen te winnen moeten thuiszorgaanbieders dezelfde zorg verlenen voor minder geld dan voorheen, schrijft de krant.

Zorgwekkend of niet zorgwekkend?

In de Volkskrant reageert de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN op de analyse van EY. Directeur Sonja Kersten noemt die zorgwekkend: "Met het huidige personeelstekort moeten instellingen juist de ruimte hebben weer te investeren."

Maar het ministerie van Volksgezondheid spreekt in de krant juist van een niet-zorgwekkende situatie. Een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn zegt dat de meeste instellingen over voldoende reserves beschikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl