Kim met Noord-Koreaanse legerleiders
Aangepast

'Het wordt gevaarlijk als Noord-Korea besluit meer proeven te doen'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un 'smeekt om oorlog'. Dreigende teksten vanavond van de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley tijdens de speciale vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.

De VN-Veiligheidsraad is verdeeld over de vraag hoe het Noord-Korea kan afhouden van nog meer kernproeven en nog meer raketlanceringen.

De Amerikaanse ambassadeur Haley zei aan het slot van de bijeenkomst dat de VS een ontwerpresolutie zal opstellen waarin de "strengst mogelijke" sancties zijn vastgelegd.

Nieuwe kernproeven

Zuid-Korea waarschuwde dat in Noord-Korea voorbereidingen worden getroffen voor nieuwe raketproeven. Het Zuid-Koreaanse parlement besprak vandaag de zware kernproef die Noord-Korea gisteren uitvoerde.

In reactie op de zesde kernproef van Noord-Korea overlegt Seoul met de VS over de stationering van Amerikaanse vliegdekschepen en bommenwerpers om de dreiging vanuit het noorden het hoofd te bieden.

Zo lijkt het conflict tussen Noord-Korea en de westerse wereld steeds verder te escaleren.

Ik zou wel bang zijn als ik nu in Seoul was.

Christ Klep

Volgens historicus Christ Klep is er reden tot zorg. "De kracht van het Noord-Koreaanse leger - en daarom zou ik wel bang zijn als ik nu in Seoul was - is dat zij ontzettend veel zware artillerie hebben, ballistische raketten die vanaf de grond kunnen worden afgevuurd."

"Ook al zouden de Amerikanen en Zuid-Koreanen de Noord-Koreanen maar twee dagen de kans geven om echt hun eerste klap uit te delen, dan zou Seoul grotendeels verwoest worden. Die dreiging is behoorlijk groot. De kracht van het Noord-Koreaanse leger zit hem in zijn massaliteit. Ongeveer een miljoen soldaten."

De gemiddelde burger in Zuid-Korea is totaal niet bezorgd.

Casper van der Veen

Toch is er in Seoul weinig paniek. "In Zuid-Korea zal de gemiddelde burger op straat zeggen dat ie totaal niet bezorgd is om de huidige situatie", zegt Noord-Korea deskundige Caper van der Veen.

"Mensen leven daar al decennia onder die dreiging. De meesten geloven niet dat Noord-Korea ooit echt de trekker zal overhalen."

Zuid-Korea hield vandaag een militaire oefening als reactie en gaat vier anti-raketwapens rond Seoul plaatsen. Toch lijkt een aanval vanuit Noord-Korea nu niet waarschijnlijk. Kim Jong-un heeft daar weinig bij te winnen. Wel zal hij terugslaan als de VS preventief een aanvalt uitvoert.

"Dan kun je denken aan een aanval op de kerninstallaties van Noord-Korea", zegt Klep. "Dat zou de domste keuze zijn, omdat Noord-Korea dan niet niet kan reageren."

Duidelijke strategie

"Het regime van Noord-Korea is een walgelijk regime, het schendt mensenrechten op grote schaal. Maar dat betekent niet dat het irrationeel is", vindt Van der Veen. "Er zit een heel duidelijke strategie achter dit beleid. Het blijkt voor hen te werken."

Volgens Klep heeft het Noord-Koreaanse regime ook alles te verliezen. "Hun geld, hun prostituees, hun winkels, hun hotels, hun vakanties. Dat willen ze behouden. Overleven is alles wat telt."

"Mensen die pleiten voor onderhandelen met Noord-Korea, dat lijkt een mooie optie. Maar Noord-Korea heeft aangegeven nooit te zullen onderhandelen over het opgeven van hun kernwapens", zegt Van der Veen. "Waar je dan nog over wilt praten wordt lastig."

Trump

"De kernproef is ook een poging een lange neus te maken naar president Donald Trump", zegt John Nilsson-Wright van de Britse denktank Chatham House. "Om te bewijzen dat de poeha en de waarschuwingen van het Witte Huis hem niet afschrikken."

"Helaas heeft Trump zich in een hoek gemanoeuvreerd door met militaire inzet te dreigen. Het wordt gevaarlijk als Kim Jong-un besluit meer proeven te doen", meent Nilsson-Wright.

'Het wordt gevaarlijk als Noord-Korea besluit meer proeven te doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl