NOS VoetbalAangepast

Duitsland overklast Noren, Noord-Ierland zeker van play-offs

Duitsland heeft nog één punt nodig om zich te plaatsen voor het WK in Rusland. In Stuttgart liet de regerend wereldkampioen geen spaan heel van Noorwegen: 6-0.

Omdat ook Noord-Ierland een knappe 2-0 zege boekte op Tsjechië kunnen de Duitsers de tickets nog niet boeken. De Noord-Ieren staan met twee duels te spelen vijf punten achter Duitsland en zouden theoretisch nog groepswinnaar kunnen worden.

Wel zijn de Noord-Ieren - in geval Duitsland 'gewoon' zijn werk doet - zeker van deelname aan de play-offs.

WK-kwalificatie: Duitsland-Noorwegen

Sami Khedira zat tegen de Noren op de bank, maar toch ging alle aandacht voor het duel uit naar de middenvelder van Juventus. Khedira had namelijk 1.200 toegangskaartjes gekocht die werden verdeeld onder zieke en minderbedeelde kinderen. Het leverde hem een zee aan dankbetuigingen op.

Vanaf de eerste minuut zetten de Duitsers hun opponenten met de rug tegen de muur. Binnen 25 minuten stond het al 3-0 dankzij treffers van Mesut Özil, Julian Draxler en Timo Werner. Vooral die van Draxler was van grote schoonheid: hij kreeg de bal van Özil en krulde hem vervolgens in de verre hoek.

Met zijn tweede goal - en zijn zesde in acht interlands - zorgde Werner nog voor rust voor 4-0. De na rust ingevallen Leon Goretzka had slechts vijf minuten om de 5-0 aan te tekenen.

Een andere invaller, Mario Gómez, mocht in zijn 71ste interland ook nog zijn 31ste doelpunt maken, waardoor de eindstand op 6-0 kwam.

Geen record

Voor de Noren was het de grootste nederlaag sinds 1972. Destijds was het Nederlands elftal met 9-0 te sterk voor Noorwegen.

WK-kwalificatie: Noord-Ierland-Tsjechië

Ook Noord-Ierland kende een prachtige avond in Belfast. Op Windsor Park won de achtstefinalist van het afgelopen EK met 2-0 van Tsjechië, dat knokte voor zijn laatste kans.

Beide treffers in de eerste helft waren afkomstig van spelers van West Bromwich Albion. Jonny Evans zorgde met een kopbal voor de 1-0. Dankzij een rake vrije trap van Chris Brunt gingen de Noord-Ieren zelfs met 2-0 aan de thee en die stand stond ook na negentig minuten op het scorebord.

Daardoor is Noord-Ierland nog altijd in de race om zich voor het eerst sinds 1986 weer te plaatsen voor het wereldkampioenschap. De ploeg is al zeker van de play-offs en kan zelfs Duitsland nog aftroeven als groepswinnaar, al is die kans vooral mathematisch.

WK-kwalificatie: Azerbeidzjan-San Marino

Dankzij de nederlagen van Tsjechië en Noorwegen is Azerbeidzjan nu de nummer drie in groep C. De ploeg van trainer Robert Prosinecki won thuis met 5-1 van San Marino en boekte daarmee de grootste interlandzege ooit.

Drie Azerbeidzjaanse treffers werden gemaakt door spelers van FK Qarabag Agdam, dat volgende week als eerste Azerbeidzjaanse club ooit zijn opwachting maakt in de Champions League.

Aanvaller Afran Ismailov was twee keer trefzeker, recordinternational Rashad Sadigov zorgde in zijn 110de interland voor de 5-1.

De stand in groep C

Land Punten Doelsaldo
1. Duitsland 8-24 35-2
2. Noord-Ierland 8-19 16-2
3. Azerbeidzjan 8-10 8-12
4. Tsjechië 8-9 10-9
5. Noorwegen 8-7 8-16
6. San Marino 8-0 2-38

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl