Grote Kerk Naarden, links in 1850, rechts in 2017
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Grote Kerk Naarden koopt schilderij van zichzelf

"Het schilderij is terug waar het hoort," zegt directeur Marlo Reeders van de Grote Kerk in Naarden. Vol trots laat ze het interieur zien dat Jan Jacob Schenkel in 1850 van 'haar' kerk schilderde. Komende woensdag wordt Interieur van de Grote Kerk te Naarden officieel onthuld.

De Amsterdammer Jan Jacob Schenkel maakte stadsgezichten. Maar het leeuwendeel van zijn oeuvre bestaat uit kerkinterieurs, waarop ook regelmatig mensen zijn afgebeeld. Dat is een van de redenen dat Reeders zo blij was dat ze het schilderij van het interieur van de Grote Kerk onlangs bij een kunsthandelaar in Ede aantrof.

Verliefd

"Ïk was op slag verliefd. Het is een soort zoekplaatje. Je ziet meteen dat dit, waar ik nu sta, de plek is waar de schilder toen stond. Dat was in 1850. Nu is het 2017 en zie je de verschillen", vertelt Reeders aan NH Nieuws. "Je kunt echt vergelijkingen maken. Je ziet hoe anders de mensen in 1850 gekleed waren. Je ziet hoe toen kaarsen werden gebruikt; nu is de verlichting natuurlijk elektrisch."

De aanschaf was nog niet eens zo gemakkelijk. Hoe bekend de Grote Kerk in Naarden ook is door de grote jaarlijkse opvoering van de Matthäus Passion, het geld voor de aankoop van het schilderij was er niet direct. Vandaar dat Reeders de hulp van Naarders, Vrienden van de Grote Kerk en bedrijven in en om het vestingstadje inriep. Uiteindelijk lukte het zo om het (onbekende) aankoopbedrag bij elkaar te krijgen.

Woensdag 6 september wordt het schilderij officieel onthuld en het is dan voor iedereen te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl