De actie tegen de moskee in aanbouw L1

Het bestuur van een Turkse moskee in aanbouw neemt extra veiligheidsmaatregelen nadat actievoerders anti-islamitische spandoeken aan het pand hadden gehangen. Met cameratoezicht wil het bestuur van de Turkse moskee in Venlo nieuwe bezettingsacties door extreemrechts voorkomen.

Zaterdag klommen vier mannen van de extreemrechtse beweging Identitair Verzet op de moskee. Ze bleven daar even zitten en hingen anti-islamitische spandoeken aan het pand. Korte tijd later werden ze opgepakt door de politie.

Bij de Limburgse omroep L1 zeiden de bezetters dat het gebedshuis wordt geleid vanuit het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken. "Keiharde leugens", reageert Muzaffer Bozaslan, secretaris van het moskeebestuur. "Wij zijn een Nederlandse stichting. Al sinds begin jaren 80 is hier een moskee. Die mensen willen gewoon publiciteit."

Insinuaties

De moskee neemt nu extra veiligheidsmaatregelen. Er komt meer toezicht, onder andere in de vorm van camerabewaking. Bozaslan: "Verder wil ik niet op de maatregelen en de insinuaties van de actiegroep ingaan. Elk woord dat je aan die groep spendeert, is er één te veel."

Het bestuur wijst erop dat de nieuwe moskee juist in goed overleg met de buurt wordt gebouwd. Toen de bouwvergunning verleend werd door de gemeente, dienden slechts twee mensen vragen in. De gemeenteraad van Venlo ging unaniem akkoord met het plan.

School

Identitair Verzet bezette vanochtend ook korte tijd de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam-West. Ze hingen spandoeken op en schreeuwden anti-islamleuzen vanaf het dak. Rond 10.30 uur maakte de politie een eind aan die actie en pakte twee mensen op.

STER reclame