Merkel en Erdogan bij de G20-top in Hamburg, afgelopen juli EPA

Turkije is hoogst geïrriteerd over de uitspraken tijdens het Duitse verkiezingsdebat van gisteren over het afbreken van de EU-toetredingsgesprekken met Ankara. De Turkse EU-minister Celik beschuldigt bondskanselier Merkel en haar SPD-opponent Schulz ervan de grondbeginselen van de Europese Unie te ondermijnen.

Merkel zei gisteren in het debat dat ze met de andere EU-regeringsleiders tot een gezamenlijk standpunt wil komen om de toetredingsgesprekken met Turkije te beëindigen. Schulz zei dat "Turkije alle grenzen heeft overschreden en dat het land geen lid meer kan worden van de EU". Overigens zijn de gesprekken met Turkije al maandenlang opgeschort.

Minister Celik reageerde op het Duitse debat in 29 tweets, met onder meer de boodschap dat Merkel en Schulz "een Berlijnse muur met stenen van populisme" aan het bouwen zijn.

Racisme uitlokken

Ook de woordvoerder van president Erdogan beschuldigde de twee Duitse politici van populisme. Hij zei dat ze met hun opmerkingen discriminatie en racisme uitlokken.

De relatie tussen Duitsland en Turkije is al een jaar lang uiterst gespannen. Duitsland heeft felle kritiek op het autoritaire bestuur van president Erdogan en de opsluiting van politieke tegenstanders. Van de zeker twaalf Duitsers in Turkse gevangenissen is er vandaag een vrijgelaten, is in Berlijn bekendgemaakt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker heeft eerder gezegd geen voorstander te zijn van een eenzijdige beëindiging van de gesprekken met Turkije. Hij vindt weliswaar dat het land "met zevenmijlslaarzen afstand neemt van Europa" maar voorziet dat Erdogan de EU de schuld zal geven van de breuk en er in eigen land van zal profiteren.

STER reclame